بویلر موتورخانه یا همان دیگ بخار مجموعهای از لولهها است که گرمای حاصل از احتراق را به مایع منتقل میکند و در نهایت آب یا بخار داغ تولید میشود.
در مرحله بعد بخار یا آب گرم تولیدی فشرده شده و برای کاربردهایی مانند گرمایش و تولید برق مورد استفاده قرار میگیرد. این فرآیند به انرژی و گرما نیاز دارد که میتواند با سوزاندن سوخت، برق یا انرژی هستهای تولید شود.
دیگ بخار یکی از اجزای اصلی نیروگاه بخار است و همراه با توربین، پمپ و سایر توربوماشینها نقش اساسی در تولید برق نیروگاه ایفا میکند.
دیگهای بخار خانگی و ساختمانی (به استثنای بیمارستانها و صنایع خاص) از نوع آبگرمکن هستند که معمولاً دارای خروجی از چند کیلووات (Kw) تا حداکثر یک مگاوات (Mw) میباشند. خروجی بویلر موتورخانه به معنای مقدار انرژی حرارتی منتقل شده به آب است.
علاوه بر این، آب گرم (دیگ بخار) بخش مهمی در اتاق دیگ بخار و گرمایش مرکزی است.
دیگ آب گرم در موتورخانه و سیستمهای گرمایش مرکزی دستگاهی است که میتواند انرژی حرارتی سوخت در حال احتراق را به خود و در نتیجه این عملیات آب گرم تولید شده توسط پمپ مخصوص انتقال دهد. در نتیجه این چرخش، آب داغ مقداری از انرژی خود را از دست میدهد و خنک میشود، دوباره در دیگ گرم میشود و این روند تکرار میشود.
دیگ بخار موتورخانه
در دیگ چگالش گرمای از دست رفته با خروج گازهای داغ جذب شده و بخار آب موجود به آب مایع (یا به اصطلاح میعان) تبدیل میشود که گرمای نهان بخار را از دست میدهد و این گرمای نهان نیز تأمین میشود.
افزودن این عمل میتواند عملکرد را ۱۰-۱۲ درصد افزایش دهد. البته راندمان فرآیندهای چگالش متفاوت است و به دمای آب برگشتی به دیگ بستگی دارد، اما در شرایط مساوی، فرمول محاسبه راندمان دیگ بخار چگالشی اگر بیشتر از دیگ غیر چگالشی نباشد، همیشه با آنها برابر است.
ماهیت میعانات حاصل کمی اسیدی است، بنابراین انتخاب مواد برای قطعات در معرض خوردگی باید صحیح باشد. مواد آلومینیوم و فولاد ضد زنگ عموماً در دماهای بالا و پلاستیکهایی مانند UPVC و پلی پروپیلن در دمای پایین استفاده میشود که بر قیمت نهایی تأثیر میگذارد.
میعانات تولید شده در مبدل حرارتی تراکم باید به داخل هدایت شود. به طور کلی، این تنها تفاوت بین دیگ چگالشی و غیر چگالشی است.
برای اینکه بتوان بستهبندی ارزان تولید کرد و از آن استفاده کرد، باید تبدیلهای داخلی در سایزهای ویژه کوچکتر انجام داد.
این امر باعث ایجاد تغییرات مقاومتی بالا در سمت موتورخانه می شود و از فن برای جابجایی محصولات گرمایشی به روشهای باریک استفاده میشود که به دلیل وجود گازها نیاز به استفاده از فن برای حذف گازهای خروجی دارد. اغلب به دمای زیر ۱۰۰ درجه سانتیگراد میرسد و هیچ قدرت گرمایی برای خارج کردن آن از دودکش وجود ندارد.

انواع دیگ آب گرم موتورخانه
دیگ آب گرم با توجه به تعداد مسیرهایی که هوای گرم از سوختن مشعل داخل دیگ برای ورود به دودکش طی میکند، دستهبندیهای زیر را شامل میشود.
- دیگ موتور آبگرم Tekpass
دیگهای آبگرم و دیگهای اصلی عموماً از نوع تک پاس هستند. در دیگ آبگرم تک هوای گرم یکبار از دیگ عبور کرده و وارد لولهها میشود. تولید این نوع دیگ متوقف شده و دیگر تولید نمیشود.
- دیگ آبگرم دوپاس
هوای گرم شده در اثر احتراق مشعل وارد دودکش شده و دو بار از دیگ عبور میکند. (هوای گرم ناشی از احتراق ابتدا از جلوی دیگ به سمت انتهای دیگ داخل کوره حرکت میکند و برای بار دوم از طریق لولههای انتقال حرارت به قسمت جلویی دیگ برمی گردد. بنابراین در این نوع دیگ، دودکش در جلوی دیگ و در کنار مشعل قرار دارد. )
- دیگ آب گرم فر مانند
در نتیجه فرآیند احتراق گاز داغ تولید میشود که یک بار از لوله عبور میکند تا انتهای کوره و سپس به دلیل بسته شدن کوره و انتهای محدب به جلو باز میگردد، گرما را از دست میدهد. به لوله فرستاده میشود و از طریق دودکش خارج میشود.
در واقع با این نوع گرمایش، هوای گرم در طول گرمایش سه برابر حرکت میکند، بنابراین راندمان دیگ برگشتی بیشتر از دیگهای دو پاس است. در دیگهای آب گرم با ظرفیت کم، کوره برگشتی رایجترین مدل است.
- دیگ بخار سه پاس
هوای گرم شده در اثر سوختن سوخت در کوره سه بار از دیگ بخار و در نهایت به دودکش عبور میکند. دیگهای سه پاس در صورتی که به درستی طراحی شده و دارای سطح تبادل حرارتی مناسب باشند، بیشترین راندمان را در بین مدلهای موجود دارند و هوای گرم خروجی و در نتیجه دودکش نیز کمترین دما را دارند. به همین دلیل این نوع بیشترین کاربرد را دارد.
- دیگ آبگرم با پشت مرطوب یا خشک
در دیگ پشت مرطوب، آب بین انتهای دیگ و محفظه احتراق قرار میگیرد، در حالی که در دیگ پشت خشک به جای آب، از سیمان یا آجرهای نسوز در انتهای کوره استفاده میشود.
انواع دیگر دیگ آب گرم بویلر موتورخانه
- دیگ آب گرم بشقاب مانند
دیگهای فولادی معمولاً مخازن استوانهای هستند که یک تکه هستند و از فولاد آلیاژی ساخته میشوند و به صورت افقی یا عمودی قرار میگیرند. دیگهای فولادی صرف نظر از ظرفیت، ابعاد و فشار کاری و همچنین از نظر ساختار در دو نوع فایر تیوب و واتر تیوب تولید میشوند.
- دیگ بخار فولادی و لوله آتش (دیگ فایر تیوب)
در این دیگ، آب گرم از سوزاندن سوخت از طریق لولههای احاطه شده توسط آب جاری حاصل میشود. این دیگها معمولاً به صورت افقی قرار میگیرند و برای حداکثر فشار ۲۵۰ psi و تولید بخار ۲۰۰۰ psi طراحی شدهاند.
- دیگ استیل موتورخانه با لوله آب (دیگ آب)
این دیگها در بالا قرار دارند و فشار بالای ۹۰۰ کیلوگرم بر اینچ مربع را تحمل میکنند. بنابراین استفاده از این نوع دیگهای آب گرم در مواقعی مانند نیروگاهها که باید فشار بالا تأمین شود طبیعی است.

دیگ چدنی موتور
از چدن خاکستری در تولید دیگهای آب گرمایش استفاده میشود. دیگ چدنی از قطعاتی به نام تیغه تشکیل شده است. هر دیگ دارای یک شیر جلو، یک شیر عقب و یک سری شیرهای مشابه است که بین آنها قرار داده شده است.
این شیرها را میتوان جداگانه به موتورخانه برد و در آنجا با مغزی وصل کرد و در نهایت آببندی کرد. کم و زیاد شدن پرهها ارتباط مستقیمی با افزایش و کاهش توان حرارتی دیگ دارد. دیگهای چدنی اغلب برای سیستمهای گرمایش مرکزی آب گرم و بخار کم فشار استفاده میشوند.
یکی از اصلیترین و مهمترین وسایل هر موتورخانه دیگ بخار میباشد. در واقع بدون کارکرد صحیح دیگ، کارکرد موتورخانه مشکل و متضمن هزینههای گزافی خواهد بود. بنابراین انجام سرویس دیگ بخار و تعمیرات لازم قبل از شروع فصل سرما ضروری است.
نوع دیگ بخار
تاکنون طرحهای مختلفی از دیگها ساخته شده است و به طور کلی دیگها را میتوان بر اساس معیارهای مختلف تقسیمبندی کرد. یکی از این معیارها طبقهبندی دیگها بر اساس دبی آب و گاز داغ میباشد. نوع دیگر تقسیمبندی دیگها، تقسیمبندی آنها در جهت گردش آب است. انواع دیگری از تقسیم وجود دارد که در زیر به آنها پرداخته میشود.
طبقهبندی دیگهای بخار بر اساس جریان آب و هوای گرم
این طبقهبندی مهمترین نوع طبقهبندی دیگ بخار یا دیگ بخار است. بر این اساس بخاریها به دو دسته هیترهای واتر تیوب و هیترهای فایر تیوب تقسیم میشوند. آبگرمکنهای لولهای به آبگرمکنها نیز معروف هستند، بخاریهای لولهای به عنوان بخاریهای آتش نشانی نیز شناخته میشوند.
- دیگ بخار به شکل لولهای
در برخی از بویلرها آب از طریق یک سری لولههای کوچک به گردش در میآید و گرما با سوزاندن گاز در اطراف لولهها به آب داخل لولهها میرسد. بنابراین به این نوع دیگ بخار آب لوله یا واتر تیوب میگویند. لطفاً توجه داشته باشید که آبگرمکن در لوله نیز با توجه به جهت لوله دارای نوع متفاوتی است.
- دیگ فایر تیوب
انواع دیگری از دیگ وجود دارد که گاز داغ از لولههای موجود در سیستم عبور میکند و در عین حال این لولهها توسط آب احاطه میشوند. به این دیگها آتش در لوله میگویند. البته این دیگها که اغلب در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند فایر تیوب نامیده میشوند و مانند لولههای آب انواع مختلفی دارند.
طبقهبندی دیگهای بخار موتورخانه بر اساس جهت جریان آب
از آنجایی که آب سیال اصلی در دیگ بخار است، مسیر جریان بسیار مهم است و یکی از مهمترین قسمتهای بویلر جریان و گردش آب است.
- توزیع طبیعی
چگالی متفاوت آب باعث گردش و جریان آب در دیگهای با گردش طبیعی میشود. این تفاوت در چگالی به دلیل گرم شدن آب است. در دیگهای با گردش طبیعی، مایع مورد نیاز فرآیند جابجایی را طی میکند.
- گردش اجباری
نوع دیگری از دیگ وجود دارد که پمپ آب باعث جریان آب در مسیر آن میشود. در این شرایط میزان تولید بخار افزایش مییابد. در واقع پمپ تغذیه فشار آب تغذیه را به مقدار لازم افزایش میدهد و حجم این فشار در دیگ سیرکولاسیون اجباری به گونهای تنظیم میشود که بخار به صورت پایدار در منطقه زیر بحرانی وجود داشته باشد.
طبقهبندی دیگهای بخار بر اساس کاربرد
دیگ بخار کاربردهای زیادی دارد و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار را میتوان با توجه به نوع آن به دستههای مختلفی تقسیم کرد. این نوع طبقهبندی در این بخش مورد بحث قرار میگیرد.
- دیگهای ثابت
این دیگها اغلب در نیروگاهها استفاده میشوند. در واقع یک نیروگاه در یک مکان ساخته میشود و سالها برق تولید میکند و دیگ بکار رفته در آن از نوع دیگهای ثابت است.
- دیگهای قابل حمل
دیگهای قابل حمل اندازه کوچکی دارند و میتوان از آنها در سفر استفاده کرد. از این دیگها در کارگاهها استفاده میشود.
- بویلر لوکوموټیو شکل
این نوع بویلر متعلق به انواع دیگهای مخصوص طراحی شده است. از این دیگها برای تولید بخار مورد نیاز برای حرکت موتورها و تجهیزات راه آهن استفاده میشود.
- بویلر مارین
انواع دیگری از دیگهای بخار وجود دارد که معمولاً در کشتیها استفاده میشود. این دیگها به دلیل کیفیت و کاربرد ویژهای که دارند به دیگهای دریایی معروف هستند.
طبقهبندی بسته به نحوه قرارگیری دیگ بخار
دیگها را میتوان بر اساس محل قرارگیری به سه دسته افقی، شیبدار و عمودی تقسیم کرد. در واقع اگر محور دیگ افقی باشد دیگ را دیگ افقی می نامند. به همین ترتیب میتوان گفت که اگر محور دیگ عمودی باشد، دیگ را عمودی و اگر محور دیگ مایل باشد، دیگ را دیگ مایل می نامند.
طبقهبندی بویلر ها بر اساس محل کوره
با توجه به محل قرارگیری کوره، بویلرها را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد. بویلرهای دسته اول که کوره در داخل پوسته قرار میگیرد. این دیگها به دیگهای سوخت خانگی معروف هستند.
انواع دیگری از دیگهای بخار وجود دارد که در آن کوره خارج از پوسته قرار میگیرد. به این دیگها دیگهای بیرونی میگویند.
طبقهبندی دیگهای بخار موتورخانه بر اساس فشار تولید شده
همانطور که قبلاً ذکر شد دیگها وظیفه تولید آب گرم یا بخار را بر عهده دارند. این دیگها بر اساس فشار حرارتی که تولید میکنند به پنج دسته اصلی تقسیم میشوند.
دسته اول شامل دیگهای فشار ضعیف، دسته دوم شامل دیگهای فشار متوسط می باشد. دسته سوم دیگهای فشار قوی هستند. دو دسته دیگر از دیگهای بخار موتورخانه با توجه به فشار بحرانی تعریف شده و شامل بویلرهای زیر بحرانی و بویلرهای فوق بحرانی میباشد.
- برقی یا کم فشار
دیگ بخاری که با فشار ۱۵-۲۰ بار بخار تولید میکند، در دسته دیگهای کم فشار قرار میگیرد. در این حالت از بخار در فرآیند گرمایش استفاده میشود.
- دیگ فشار متوسط یا آبگرمکن
دیگ فشار متوسط دیگ بخاری است که فشار بخار کاری آن بین ۲۰ تا ۸۰ بار متغیر است. از این دیگ میتوان برای تولید برق در نیروگاه استفاده کرد. همچنین به صورت ترکیبی برای تولید برق و گرمایش استفاده میشود.
- دیگ بخار یا دیگ فشار قوی
همانطور که قبلاً ذکر شد، گروهی از دیگها به نام دیگهای فشار قوی وجود دارد. این دیگها بخار با فشار بالاتر از ۸۰ بار تولید میکنند.
برای گرم کردن آب از دیگ بخار فوق بحرانی یا زیر بحرانی استفاده میشود.
هنگامی که دیگ بخار با فشاری کمتر از فشار بحرانی تولید میکند، دیگ زیر بحرانی نامیده میشود. در عمل، بویلرها بسته به کاربرد، بخار را در فشارهای مختلف تولید میکنند و بسیاری از نیروگاههای پیشرفته از بویلرهای فوق بحرانی استفاده میکنند.
- دیگ بخار یا بویلر فوق بحرانی
این دیگهای بخار با فشار بالاتری نسبت به فشار بحرانی بخار تولید میکنند. به طور کلی دیگ بخار ندارد و آب مستقیماً با فلاشهای فرآیندی به بخار تبدیل میشود.
کاربرد دیگ بخار
- سیستم گرمایش و سرمایش (تأمین انرژی چیلر جذبی)
- صنایع غذایی (آشپزی، تخمیر نان و… )
- تولید چرم
- در استخر (سونای بخار)
- در عملیات پخت بتن
- نیروگاه (توربین بخار را برای تولید برق به حرکت در میآورد)
- صنعت پتروشیمی
نکته: در زمانهای قدیم از دیگهای بخار برای راهاندازی ماشین آلات استفاده میشد.
عملکرد دیگ بخار یا بویلر موتورخانه
در دیگ گرمایش، سوخت توسط دستگاههای احتراق دستگاه در محفظه احتراق یا کوره دیگ سوزانده میشود و گرمای حاصله به قسمت جذبکننده منتقل میشود و این به صورت یک سیکل پیوسته در داخل دیگ ادامه مییابد.
در بیشتر موارد، دیگهای بخار با حرارت و آتش مستقیم سروکار دارند، اما در برخی موارد مانند دیگهای بازیابی حرارت، دیگهای بخار برای مصرف گرمای خروجی یک ماشین پرقدرت مانند توربین گاز طراحی میشوند.
نکته: البته تجهیزات بویلر علاوه بر ساختار مکانیکی خاص، به تجهیزات کنترلی و مدار فرمان برای کار مداوم و اتوماتیک نیز نیاز دارند.
مراحل تعمیر و نگهداری دیگ بخار
تعمیر و نگهداری بویلر موتورخانه از نظر استفاده بهینه یکی از مهمترین مسائل است. تمامی مخازن تحت فشار، از جمله بویلرهای صنعتی، در صورت عدم نگهداری مناسب، ممکن است دچار آسیبهایی مانند جرمگیری و اتلاف انرژی شوند.
شما میتوانید کارهای زیر را انجام دهید تا بویلر خود را ایمن، کارآمد و راحت نگه دارید
- نظافت منظم و دورهای دیگ
- کاهش صدای دیگ بخار
- نظارت و مدیریت کیفیت آب
- چک کردن کاستورها
- گزارشهای سرویس و نگهداری منظم و دقیق را تهیه کنید
- بازرسی فنی دیگ بخار
-
-
فرآیند تست و بازرسی فنی دیگ برای شناسایی نقاط نشتی روی دیوارههای دیگ بخار، لولههای آتش و غیره انجام میشود. در بازرسی بویلر از درست کارکردن وسایل کنترلی مانند شیر اطمینان، فشارسنج، سنسور مشعل، ترموستات خروجی، فنر و فشارسنج و… مطمئن میشویم.
طبق مقررات دیگ بخار و مخازن تحت فشار، آزمایشات دورهای باید سالانه و پس از تعمیر یا جابجایی کلی دیگ بخار انجام شود.
فرآیند دورهای تست و بازرسی بویلر توسط مشاوران حفاظت فنی وزارت کار انجام میشود و در صورت عدم انطباق، گواهی سالانه برای دیگ یا مخزن تحت فشار صادر میشود.
نکته: در هنگام بازرسی دیگ، لازم است با بازکردن سوراخ بالای دیگ، وضعیت لوله آتش نشانی بررسی شود
اگر میزان رسوبات گیر کرده در لولهها بیش از ۵ میلیمتر باشد، نیاز به اسیدشویی است
تست فنی و بازرسی سالیانه دیگ بخار و دیگ آبگرم به شرح زیر میباشد:
- بازرسی تجهیزات و ابزار دقیق
- انجام فرآیند اندازهگیری ضخامت جلو، پشت، بدنه و بستهبندی
- فرآیند تست هیدرواستاتیک را اجرا کنید
- وارد استخر شوید
- بازدید از محفظه احتراق (کوره)
- بررسی عملکرد صحیح دستگاههای کنترلی مانند صفحه کنترل، سنسور مشعل، سوئیچ فشار، ترموستات گاز خروجی و غیره.
- تعمیر دیگ بخار
- رسوب زدایی داخل و قسمتهای مختلف دیگ
- جرمگیری و حذف دوده از لولههای دیگ
- تعویض لولههای دیگ بخار
- کوره اصلی دیگ را تعمیر و در صورت لزوم تعویض کنید
- تعمیر کوره برگشت دیگ
- اتصالات و شیرهای دیگ مشکل دار را تعمیر و تعویض کنید
- تعویض و تعمیر تجهیزات و شیرهای کنترل بویلر
- تعمیر و تعویض اجاق گاز و درب
- سرویس و تنظیم اولیه اجزای مشعل بویلر و تجهیزات مکانیکی و الکتریکی
مراحل تعمیر و سرویس دیگ بخار و یا بویلر موتورخانه
- ابتدا تابلو برق را در محفظه موتور خاموش کنید، سپس کنترل مشعل را از پایه آن جدا کنید، سیم فاز و نول را از پایه رله باز کنید. برای حفاظت بیشتر، انتهای سیمهای برق رله عایقبندی شده است.
- باک مشعل را می بندیم و شیلنگهای آن را جدا می کنیم. بعد شعله را از روی دیگ بخار باز میکنیم.
- لولههایی که دودکش را به دیگ وصل میکند جدا میکنیم و شروع به تمیز کردن میکنیم. دریچههای بالا و پایین واقع در جلو و عقب بدنه بخاری موتورخانه را باز میکنیم.
- داخل محفظه احتراق را تمیز میکنیم و باقی ماندهها و مواد زائد را حذف میکنیم.
- قسمت بالای کنارههای دیگ را تمیز میکنیم، ممکن است یک برس سیمی مخصوص برای این کار لازم باشد.
- در این مرحله قسمتهای مختلف دیگ را با آب شستشو و تمیز میکنیم.
- زمانی که میخواهیم دودکش عمودی را تمیز کنیم باید از داخل موتورخانه قسمت زیرین را بپوشانیم.
- بعد از اتمام کار قبلی، در موتورخانه با بازکردن دودکش پایینی که آن را بسته بودیم، مخزن را خالی و تمیز میکنیم.
- حالا دریچههای بالا و پایین را جلو و پشت میگذاریم و بعد از روغنگیری محکم میکنیم، میتوانیم از نخ ضد حریق و خمیر ضد حریق برای این کار استفاده کنیم.
- حالا لوله افقی دودکش را نصب میکنیم. سپس مشعل را دوباره روی دیگ نصب میکنیم و اتصالات گاز و برق را میبندیم.
- در نهایت جداره بیرونی دیگ و اتاق ماشین را کاملاً تمیز میکنیم.
اسید شویی دیگ بخار چگونه انجام میشود؟
اسیدشویی موتورخانه یکی از مراحل اساسی در تعمیر و نگهداری دیگ بخار است. دیگهای بخار عمدتاً از فولاد کربنی ساخته میشوند و سطوح داخلی این فلزات در تماس با آب باید عاری از رسوبات نامطلوب باشد.
کثیفیرسانایی حرارتی کمتری نسبت به فلز دارد که باعث گرم شدن بیش از حد فلز در کنار دیوار میشود. بنابراین برای تولید بخار به سوخت بیشتری نیاز است.
بخار در دمای بالا با یونهای آهن واکنش میدهد و یک لایه یکنواخت از اکسید آهن Fe۳O۴ به نام مگنتیت تشکیل میدهد.
در فشار محیط بالای ۱۰۰ درجه سانتیگراد، آب به یک عامل اکسیدکننده تبدیل میشود و یک واکنش الکتروشیمیایی رخ میدهد که یک لایه مگنتیت را تشکیل میدهد. با گذشت زمان، لایه مغناطیسی رشد میکند، یا حتی میشکند و جدا میشود.
بنابراین این لایه رسوبی به صورت موضعی بسیار ضخیم میشود. ضخامت غیر یکنواخت رسوب علاوه بر تأثیر منفی بر انتقال حرارت، میتواند منجر به چسبندگی سایر رسوبات نمکی ناخواسته مانند کربنات کلسیم شود.
اغلب زمانی تصمیم میگیرند که بویلر موتورخانه را تمیز کنند که راندمان دیگ بسیار پایین است و در لولهها گرفتگی و سوراخ شدن وجود دارد.
این معمولاً با بریدن مقداری از لوله در مناطقی که انتظار داریم رسوب بیشتری در آنجا جمع شود انجام میشود.
پس از بررسیهای متالورژیکی دقیق، نمونه لوله همراه با رسوب مربوطه در یک فرآیند به اصطلاح تمیز کردن اسید مورد آزمایش قرار میگیرد.

روش تمیز کردن اسید بویلر یا دیگ بخار موتورخانه
برای انجام صحیح فرآیند اسیدشویی، اطلاع از میزان رسوبات روی دستگاه یکی از اولین الزامات فرآیند میباشد.
• از بین بردن چربی
• اسیدشویی با مخلوطی از اسید HF و HCl
• غیرفعالسازی لیلو آمونیوم سیترات ati اکسیدکننده کان
در طی فرآیند اسیدشویی ژنراتورهای بخار که با تقسیم اسید هیدروکلریک داغ و اسید هیدروفلوئوریک صورت میگیرد، لایه مگنتیت با اسید واکنش میدهد. بنابراین، غلظت آهن در محلول تمیزکننده افزایش مییابد، زیرا خود مگنتیت را حل میکند. یک نگهدارنده اسید به فولاد ضد زنگ اضافه میشود تا از اثرات اسید محافظت کند. میزان آهن موجود در محلول واقعاً حد نتایج اسیدشویی و نحوه انجام اسیدشویی است.
اقدامات لازم پس از گرمایش اسیدشویی
- وقتی مقدار آهن موجود در محلول ثابت بماند، تمام مگنتیت حل میشود و مرحله اسیدشویی به پایان میرسد.
- پس از مرحله اسیدشویی، سطح فولاد واکنشپذیر و مرطوب خواهد بود و اکسیژن باعث ایجاد زنگ میشود.
- در واقع آخرین مرحله تمیز کردن حرارتی، زدودن این زنگ فلز و تشکیل یک لایه فلزی است.
- برای از بین بردن این زنگ فلزی ابتدا از محلول اسید سیتریک استفاده میشود و سپس اسید سیتریک همراه با آمونیاک برای تشکیل سیترات آمونیاک با PH قلیایی استفاده میشود.
- به طور معمول، آهن محلول به صورت هیدروکسید رسوب میکند. اما به دلیل تمایل شدید سیترات آمونیوم به تشکیل کمپلکس، آهن در محلول باقی میماند.
- یک معرف اکسیدکننده قوی به سیترات آمونیوم اضافه میشود تا یونهای آهن را فعال کند تا اکسید شود و آهن را به فرم آهن مربوطه تبدیل کند. این واکنش یک لایه نازک، کریستالی و چسبناک از اکسید آهن Fe۲O۳ تولید میکند.
تعویض صفحه بویلر یا دیگ در موتورخانه
برای تعویض پره بویلر یا دیگ موتورخانه، ابزارهایی از جمله تیغه قوی دیگ بخار، جمعکننده حرارت دیگ، چکش فلزی، چکش چوبی یا پلاستیکی، بتونه نسوز، نخ دیگ نسوز، آجر تخت، آچار حلقهای، پیچ گوشتی، آچار تخت، گوه (قلم) و آچار میله دیگ بخار مورد نیاز است.
و همچنین اجرت تعویض پره دیگ شوفاژ به موارد مختلفی از جمله میزان ظرفیت و گنجایش موتورخانه و همچنین مدل و اندازه آن بستگی دارد.
سرویس دیگ یا بویلر موتورخانه
دیگ موتورخانه قلب تپنده سیستم گرمایش ساختمان است و به دلیل هزینه بالای خاموش کردن بویلر موتورخانه ، سرویس و نگهداری ضروری است. این مقاله در مورد نحوه سرویس دیگ موتور و مراحل اجرای آن صحبت میکند. با توجه به اهمیت فرآیند اسید شویی دیگ در فرآیند سرویس دهی، اطلاعاتی در مورد آن داده میشود.
- مراحل مختلف سرویس بویلر یا دیگ موتورخانه
- بررسی کفایت هوا برای احتراق مشعل دیگ
- پر کردن سیستم با آب و بررسی نشتی آب
- بررسی باز شدن شیر پس از رسیدن به فشار کاری
- کنترل منبع آب در چاههای انبساط بسته یا میزان آب در چاههای انبساط باز
- با فشار دادن دسته، عملکرد صحیح شیر اطمینان را بررسی کنید
- موتورخانه را در زمستان از طریق ترموستات تنظیم کنید
همه ساله قبل از شروع فصل سرما و در ابتدای پاییز همه به فکر تنظیم موتورخانه شوفاژ هستند تا در فصل سرما و زمستان بهترین بازده و کمترین مصرف انرژی را داشته باشد.
تنظیم موتورخانه در زمستان از طریق ترموستات و عایق یکی از این راه هاست. در اینجا راهکارهای مرتبط در این زمینه را که با سالها تجربه در تعمیر و نگهداری موتورخانه و نصب انواع ساختمانهای مسکونی و تجاری به دست آوردهایم را ذکر خواهیم کرد.
راههای زیادی برای کاهش مصرف و بهبود کارایی موتورخانه هر ساختمانی وجود دارد.
- تنظیم خوب ترموستات
- عایقبندی مناسب لولهها و تجهیزات
- تجهیزات هوشمند (کنترل دیگ بخار، سرعت متغیر، PLC و غیره)
نتیجه گیری
بویلر موتورخانه چیلر و موتورخانه دیگ بخار با هم دو موتورخانه فصلی (سرمایش و گرمایش) را تشکیل میدهند. چیلر در موتورخانه وظیفه خنک کردن آب را بر عهده دارد در حالی که بویلر یا دیگ موتورخانه وظیفه گرم کردن آب یا تولید بخار داغ را بر عهده دارد.
در واقع دو نوع کلی موتورخانه دیگ بخار وجود دارد، موتورخانه دیگ آبگرم و موتورخانه دیگ بخار که با توجه به نیاز یکی از این دو سیستم به عنوان سیستم گرمایش انتخاب میشوند.
چیلر و دیگ هر دو در اتاقها یا طبقات ساختمان نصب میشوند و همانطور که گفته شد وظیفه آنها کاهش یا بالا بردن دمای آب تا حد معین و پمپاژ آن به تجهیزات تبادل حرارتی در ساختمان مانند هوا است.
تهویه مطبوع و فن کویل، بخاری و غیره هدف از گرمایش و سرمایش هوای مورد نظر در ساختمان است. در این دستگاهها، آب سرد یا گرم که از لوله عبور میکند، گرما را با هوای اطراف لوله تبادل میکند و دمای هوا افزایش یا کاهش مییابد.