با امکانات تاسیسات موتورخانه بیمارستان آشنا شوید.
هر ساختمانی به خصوص بیمارستان باید دارای ماشین آلات مجهز باشد تا از نظر تأمین گرما و سرما در زمانهای مورد نیاز عملکرد مناسبی داشته باشد امکانات مناسب را به بهترین شکل ممکن در موتورخانه بیمارستان اجرا کند. موتورخانه یکی از ابتداییترین امکانات موجود است که در یک بیمارستانی قرار دارد و به نوعی به آن روح میبخشد.
بنابراین در تأسیسات موتورخانه بیمارستان با وجود تعبیه موتورخانه، ساختمان از سیستم گرمایش و سرمایش مناسبی برخوردار است و مصرفکنندگان ساختمان به راحتی میتوانند از این سیستم استفاده کنند.
بد نیست بدانید یکی از مراحل مهم در ساخت بیمارستانی که تاکنون مرکز بسیاری بوده است، موتورخانه بیمارستان است که بهترین عملکرد را دارد.
شاید موتورخانه شوفاژ برای ساختمانهای مختلف به گونهای ساخته شده باشد که خاص و منحصر به فرد آن ساختمان باشد و نوع آن متفاوت باشد.
بنابراین نوع تجهیزات موتورخانه و محل قرارگیری آن در موتورخانه بیمارستان بسیار مهم است. پس در هنگام خرید و تهیه تجهیزات مکانیکی ذکر نوع ساختمان اعم از تجاری، درمانی، مسکونی و… را فراموش نکنید. یا قبل از دیدن از تجهیزات موتورخانه بیمارستانی که در آن کار میکنید استفاده کردهاید.
در ادامه بحث از قابلیتهای موتورخانه بیمارستان توجه داشته باشیم که به دلیل صدای زیاد موتورخانه معمولاً موتورخانه در ساختمان دیگری یا خارج از بیمارستان و … راه اندازی میشود. برای اینکه صدای زیاد موتورخانه باعث سلب آرامش کارکنان، بیماران و سایرین در بیمارستان میشود.
سه قسمت اصلی تجهیزات موتورخانه بیمارستان
امکانات اتاق ماشین بیمارستان پیچیدهتر و مهمتر از ساختمانهای دیگر است. اجزای موتورخانه بیمارستان تفاوت چندانی با موتورخانههای دیگر ندارد و حساسیت سیستم گرمایشی و سرمایشی بیمارستان چیزی است که تفاوت اصلی گرمایش و سرمایش بیمارستان را با سایر ساختمانها ایجاد میکند.
تأسیسات مكانیكی بیمارستان از سه قسمت اصلی تشكیل شده است كه در ادامه به تشریح آنها میپردازیم البته علاوه بر تهویه، تمیز کردن خنککننده، امکانات بیمارستانی علاوه بر گرمایش و سایر قطعات مکانیکی شامل قسمتهای دیگری نیز میشود که شامل موارد زیر است:
سه قسمت اصلی تأسیسات گرمایشی و سرمایشی بیمارستان
1. تأسیسات بیمارستان مکانیکی و اجزای آن
وظیفه اصلی تأسیسات اتاق مکانیکی یک بیمارستان تولید آب سرد، آب گرم و بخار گرم برای اهداف تهویه، شستشو، ضدعفونی و غیره است.
اجزای موتورخانه بیمارستان معمولاً عبارتند از:
1. دمایی مثل سرمای زمستان(چیلر)
عملکرد یخچال خنک کردن آب تا دمای نزدیک به صفر درجه سانتیگراد و در برخی موارد حتی زیر درجه است. به طور کلی کولرهای اتاق ماشین بیمارستانی به عنوان نوع تراکمی انتخاب میشوند. چیلر را میتوان به جای موتور بیمارستان در فضای باز (مانند باغ یا پشت بام) نصب کرد.
اگر چیلر انتخابی از نوع تراکمی یا جذبی مبتنی بر آب باشد، تجهیزات برج خنککننده نیز برای خنک کردن آب در این چیلرها مورد نیاز خواهد بود. اگر از چیلر تراکمی هوا خنک استفاده شود، دیگر نیازی به برجهای خنککننده نیست.
از همه مهمتر برج خنککننده پس از مدتی به بستریایدهآل برای رشد باکتریها و جلبکهای انتقال یافته به بیمارستان تبدیل میشود که میتواند مشکلاتی برای سلامتی ایجاد کند که در این راستا استفاده از یخچالهای کمپرسور هوا خنک توصیه میشود.
2. دو وان آبگرم
کار دیگ آب گرم (دیگ بخار) افزایش دمای آب با سوزاندن گاز سوخت است.
دیگ بخار یکی از مهمترین اجزای تأسیسات مکانیکی در بیمارستان است که سال هاست با سیستمهای دیگر جایگزین نشده است.
3. دیگ داغ
وظیفه دیگ بخار بالا بردن دمای آب و تبدیل آن به بخار داغ است. دیگ بخار انواع دیگهای آبگرم هستند و دارای لوازم جانبی بیشتری هستند.
دیگ بخار گاز شهری را نیز برای تولید بخار داغ میسوزاند در نصب موتورخانه بیمارستان، تمام دیگها از نوع بخار گرم در نظر گرفته میشوند و دیگهای آب گرم حذف میشوند یا فقط یک دیگ بخار برای منظور مورد نیاز استفاده میشود و بقیه دیگها آب گرم انتخاب میشوند.
نوع که بسته به تعطیلی، نیاز، هزینه سیستم و عوامل دیگر یکی از این دو سیستم را در تأسیسات بیمارستانی پیادهسازی میکند.
4. منبع گرمایش آب بهداشتی
آب سرد و گرم شده در چیلر یا دیگ در مدار بسته است و آب بهداشتی محسوب نمیشود. از منابع حرارتی آب برای ایجاد سرویسهای بهداشتی برای شستشو و غیره در تأسیسات بیمارستانی استفاده میشود.
این منابع حرارتی وسایلی هستند که بین بخار یا دیگ گرم آبگرم و آب بهداشتی تبادل گرما میکنند و در هنگام گرم شدن نیز میتوانند آب بهداشتی را ذخیره کنند.
این منابع شامل انواعی مانند منابع دوجداره، منابع کویل میباشد. یکی از مهمترین عناصر موتورخانه بیمارستان ، منبع گرمایش آب بهداشتی است.
5. پمپهای موتورخانه بیمارستان
وظیفه پمپ پمپاژ آب سرد و گرم به دیگ و چیلر و آبگرم سلامت میباشد. همانطور که گفته شد، آب سرد و گرم شده در چیلر و دیگ در لولههای بسته بین این واحدها و تجهیزات تهویه قرار دارد و توسط پمپهایی از موتورخانه بیمارستان برای گرم کردن و خنک کردن بیمارستان هدایت میشود. سیستم (شامل پرههای فن، رادیاتور و غیره) پمپ میشود.
6. منبع گسترش
نقش فنرهای انبساط در تجهیزات موتورخانه بیمارستان، کنترل انبساط حجمی ناشی از افزایش دمای آب در مدارهای بسته مانند مدار دیگ برای جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات در اثر تغییر دمای آب است.
7. سخت شدن آب
سختی آب به نمکهای ناخالص موجود در آب مانند کلسیم و منیزیم اطلاق میشود. که برای حذف این نمکها در تجهیزات گرمایشی و سرمایشی بیمارستانها از جمله بویلرها، چیلرها، اسپاها، برجهای خنککننده و غیره استفاده میشود.
از هاردنرها در ساخت و سازهای ماشین آلات در بیمارستانها استفاده میشود. حذف این املاح از آب بهداشتی نیز کیفیت آب را بهبود میبخشد. مهاربندی همچنین یکی از مهمترین اجزای ماشین آلات بیمارستان است که معمولاً در تمام ماشین آلات استفاده میشود.
8. توسط ایراتور
دی ایراتور دستگاهی است که گازهای نامحلول در آب مانند اکسیژن و دی اکسید کربن را از آب در فرآیند تولید بخار جدا میکند زیرا این گازها باعث خوردگی لولهها، پمپها، بویلرها، منابع آبگرم و غیره میشوند.
9. میعانات مخزن
مخزنی به نام مخزن میعان برای جمعآوری آبی که از تراکم (تقطیر) بخار در مبدلهای حرارتی موتورخانه تشکیل میشود استفاده میشود.
10. شیرهای کنترل
اگر از امکانات مکانیکی بیمارستان در موتورخانه بازدید کنید، اولین چیزی که به ذهنتان خطور میکند تعداد زیاد شیرها و لولهها است که وظیفه اصلی این شیرها کنترل جریان و فشار آب و بخار در لولهها است.
موتورخانه بیمارستان چگونه کار میکند
به طور کلی، عملکرد موتورخانه بیمارستان از سه جزء زیر تشکیل شده است:
مولدهای حرارتی: در سیستمهای حرارتی مولدهای حرارتی موتورخانه هستند که در ادامه به تفصیل توضیح داده شده است.
مبدلهای حرارتی: گرمای تولید شده در مولد حرارت از طریق مبدلهای حرارتی به ساختمان منتقل میشود.
مبدلهای حرارتی به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
دسته اول برای گرمایش آب گرم خانگی مانند چاه کویل، چاه دو جداره، دیگهای صفحهای
دسته دوم مبدلهای حرارتی واحدهای گرمایشی و ساختمانها مانند رادیاتورها هستند.
و دستگاههای تهویه مطبوع لولههای اتصال: لولههای رابط نقش انتقال حرارت مایع به مبدلهای حرارتی و برگشت به مولد حرارت را دارند.
نتیجه گیری
موتورخانه بیمارستان بخشهای مختلفی را در خود جای دادهاند که هر کدام نیازهای دما و رطوبت خاص خود را دارند، به عنوان مثال، اتاقهای عمل و بخشهای جراحی نیازهای متفاوتی نسبت به اتاقهای پرستاری یا بخشهای اورژانس دارند.
ناهارخوری و دفتر باید دارای سیستم تهویه مطبوع مجزا باشند. بنابراین سیستم گرمایشی و سرمایشی بیمارستان باید پاسخگوی نیازهای دمایی هر بخش مستقل از سایر بخشها، کنترل رطوبت و حجم گردش هوا و از همه مهمتر محیطی کاملاً بهداشتی باشد. برای جلوگیری از انتشار میکروبها هوا را بین قسمتهای مختلف جابجا نکنید.
بنابراین دستگاههای گرمایشی و سرمایشی بیمارستانها باید فیلتر هوا را به خوبی انجام دهند و با ایجاد فشار مثبت و منفی (با جریان هوا) از ورود هوا از قسمتی به قسمت دیگر جلوگیری کنند.
برای این منظور طراحی و ساخت تجهیزات تهویه مطبوع (سرمایش و گرمایش) موتورخانه بیمارستان سلیقهای نیست. برعکس باید توسط کولر گازیها با همکاری پزشکان و متخصصان تجهیزات و بر اساس استانداردهای روز که شرایط دما، رطوبت، جریان هوا و… تنظیم شده است، انجام شود.