سرویس موتورخانه و تنظیم آن امری تخصصی است و علم و دانش فنی بالایی را می طلبد. درمجموع تنظیم مشعل و احتراق نیاز به مهارت های علمی و مهندسی دارد.
تنظیم مشعل baltur بوسیله گاز آنالایزر
در این زمینه دستگاهی به نام آنالایزر گاز وجود دارد. این دستگاه مدل تستو 310 می باشد و کار آن، آنالیز احتراق محصولات است. درواقع این آنالیزور، دیتایی را در اختیار ما قرار می دهد که از طریق آن، می توانیم از هر لحاظ به تنظیم مشعل اشراف پیدا کنیم. علاوه بر این می توانیم متوجه شویم که مشعل به چه صورت کار می کند.
بنابراین اولین کاری که این دستگاه انجام می دهد این است که روی دودکش گذاشته می شود و مهم است که الزاما در جای خاصی تعبیه شود. البته این کار مستلزم آموزش های تخصصی و خاص دارد.
آنالایزر گاز پارامترهای مهمی دارد که حتما باید مدنظر قرار داد. این کار بر اساس استاندارد 16000 است و دقیقا در انجام سرویس موتورخانه مطابق با اصول این استاندارد عمل می کند.
________________________________________________________________________________________________________
برای نصب و سرویس موتورخانه شوفاژ در شعله گستران پارس با شماره 09981606070 تماس بگیرید
_____________________________________________________________________________________________________
نحوه تنظیم مشعل baltur بوسیله گاز آنالایزر
مراحل تنظیم مشعل بدین ترتیب است که:
- ابتدا دودکش را روی دریچه می گذاریم
- سپس مشعل را بر روی دودکش زده و آن را روشن میکنیم
- بعد از چند دقیقه که مشعل کارکرد، ورودی دستگاه را داخل دودکش قرار می دهیم و دستگاه را روشن میکنیم
- در این لحظه تجهیزات احتراق را مکش می کند و از طریق صدای الکتروشیمیایی که دارد، داده ها را آنالیز می کند
- سپس نتایج را بر روی صفحه نمایش نشان می دهد. با این داده ها می توانیم متوجه شویم که مشعل موتورخانه در چه وضعیتی کار میکند
اغلب افراد فکر می کنند که اگر شعله مشعل آبی باشد شعله ی خوبی است ولی با توجه به تجربیاتی که در این زمینه داریم، شعله آبی به هیچ عنوان نمی تواند شعله خوبی باشد. چرا؟
به دلیل این که چنین شعله ای میزان اکسزایر بسیار بالایی دارد. بعد از چند دقیقه شعله آبی تغییر رنگ میدهد و به نارنجی کم رنگ تبدیل می شود، میزان اکسزایر آن هم کاهش پیدا کرده و به 20 تا 30 درصد می رسد، درنتیجه راندمان احتراق موتورخانه بهینه می شود؛ در این صورت می توان هوای اضافی را گرفت.
هوای اضافی احتراق چیست؟
هوای اضافی، هوایی است که در فرآیند احتراق شرکت نمی کند؛ یعنی مازاد بر نیاز فرآیند احتراق است که فقط وارد مشعل و دیگ بخار شده و گرم می کند و سپس از دودکش خارج می شود و بیشتر از نیاز ما است.
در این مرحله ما این هوای اضافی را کم می کنیم و به حدی می رسانیم که نیاز فرآیند احتراق باشد ، در نتیجه هوای اضافی باید گرفته شود.
در برخی موارد هم از داخل موتورخانه بویی زننده می آید که اصطلاحا به آن خامه سوزی می گویند که این مشکل را نیز می توان با همین دستگاه برطرف کرد.
خوب مورد بعدی اندازه گیری مکش دودکش می باشد که این دستگاه قابلیت اندازه گیری مکش میلی باری را هم دارد و مکش دودکش را اندازه گیری می کند.
اگر مکش دودکش زیاد باشد باید تعدیل کند. این تعدیل از طریق دو سوراخ ماکزیمم انجام می شود که به آن دمپر بارمتریک گفته می شود و روی دودکش تعبیه می شود.
درواقع این دمپرها مجازند که فقط دوتا از آن برروی دودکش نصب شود و بیشتر از این از حد استاندارد خارج میشود که با همین کار تعدیل مکش دودکش انجام میشود .
مراحل صفر تا صد سرویس موتورخانه
سرویس موتورخانه بدین صورت است که:
- ابتدا چهار پیچ را از تنه دینام باز می کنیم
- بعد از اینکه واسطه بلند شد، پیچ کوبلینگ را هم شل کرده و برخلاف عقربه های ساعت کوبلینگ جدا می شود.
حالا یک دینام داریم و یک واسطه، در ادامه توضیحات بیشتری در اینباره ارائه می دهیم:
تعویض واسطه پمپ سیرکولاتور موتورخانه
اساس نشتی واسطه پمپ به خاطر گشاد شدن بوش و توپی است. بعد از اینکه بوش و توپی گشاد می شود سیل واسطه پمپ ، دیگر در محور خود حرکت نمی کند و شروع به نشتی می کند.
در این موقع اول پروانه جدا شده و سیل را درآورده و بشقابی و بعد از آن هم بوش و توپی را در می آوریم. در آخر هم گلدانی باقی می ماند که این مراحل اوراق کردن در سرویس بود و سپس مرحله جمع کردن :
که در این مرحله از موتورخانه سرویس ابتدا گلدانی را به صورت کامل تمیز میکنیم و روغن کاری هم باید انجام شود سپس دو فلشی هست که باید حتما این دو روبه روی همدیگر قرار بگیرند و بدین خاطر است که زمانی که از بالا روغن ریخته می شود.
با سوراخی که در آن تعبیه شده است در یک راستا قرار گیرد که این مسئله بسیار مهمی است که حتما باید لحاظ شود و سپس چهار پیچ توپی را روغن زده و سرجای خود میبندیم که در ادامه بشقابی سرجای خود قرار می گیرد و باز همان سیل را قرار می دهیم که قسمت ایراد کار همان خراب شدن سیل بود که قبل از نصب سیل باید چینی را جا بزنیم و بهترین نوع سیل هم مارک بی تی که ایتالیایی اصل هست بسیار عالی است.
اگر بتوانید پیدا کنید که خیلی از لحاظ کیفی نسبت به مدل های دیگر بالاتر است و مدت ها برایتان کار میکند که در جا زدن سیل اصلا نباید روغن استفاده کرد و اگر هم بد جا میفته فقط باید با مایع ظرفشویی مقداری لغزنده شود که در ادامه با یک فشار خیلی ساده سر جای خود قرار می گیرد.
به خاطر اینکه بحث آونگی را هم انجام داده باشیم یک واشر آلمینیومی هم بر روی آن قرار میدهیم که در ادامه هم باید خار جا زده شود بعد از آن نوبت گذاشتن پروانه و نصب آن است ،پیچ را هم محکم میکنیم بدین صورت که سر پیچ باید بیرون زده شود
که یعنی ته پروانه بر روی سیل قرار گرفته است که مراحل بعدی هم شامل گذاشتن واشر بستن واسطه و سپس بستن موتور که بهتر است واسطه را به صورت جداگانه ببندید و زمانی که آب بندی موتور انجام شد بقیه لوازم موتور را برروی آن سوار کنید
خوب در ادامه به مراحل دیگر سرویس موتورخانه می پردازیم:
مراحل سرویس موتورخانه
پمپ سیرکوالتور:
پمپهای سیرکوالتور از مکانیزم پمپهای گریز از مرکز )سانتریفوژ( برای به چرخش در آوردن آب در یک مدار بسته استفاده میکنند. موتور الکتریکی از طریق کوپلینگ یا بهصورت مستقیم شفت پمپ را به چرخش در آورده و نیروی گریز از مرکز پروانه باعث سرعت گرفتن آب میگردد. پوسته حلزونی شکل پمپ، سرعت آب خروجی از پروانه را کاهش و فشار آن را افزایش میدهد.
دو مشخصه اصلی پمپها مقدار فشار ارتفاع یا هد ً هر چه مقدار سرعت چرخش موتور یا تولیدی آنها و نیز حجم آب عبوری از آنها بدهی یا دبی است. عموما قطر پروانه پمپهای سیرکوالتور بیشتر باشد مقدار هد و دبی تولیدی آنها افزایش مییابد.
در مدارهای بسته فشار تولیدی پمپ سیرکوالتور فقط صرف غلبه بر تلفات اصطکاکی لوله میشود و بدین لحاظ عوامل زیر با افزایش تلفات باعث میشوند نیاز به پمپ سیرکوالتوری بزرگتر و دارای هد بیشتر بوجود آید. آید.: افزایش زبری لوله طوالنی بودن مدار چرخش قطر کم
برخی از پمپهای سیرکوالتور مورد استفاده در سیستم تأسیسات ساختمان عبارت است از: پمپ چرخش آب گرم در مدار گرمایش ساختمان) شوفاژ، گرمایش کف و… (پمپ برگشت آب گرم مصرفی ساختمان پمپ فنکویل در سیستم سرمایش یا گرمایش پمپ مدار برج خنک کننده پمپ سیرکوالتور مبدلها
دسته بندی پمپهای سیرکوالتور:
الف) از نظر نحوه نصب روی خط لولهPipeline
پمپ های خطی: در این نوع پمپها دهانه ورودی و خروجی روبهروی هم و در راستای خط لوله قرار داشته و بدین لحاظ فضای کمی را به هنگام نصب اشغال میکنند. پمپهای با سایز کوچک میتوانند توسط لوله ها مهار شده باشند ولی برای پمپهای بزرگ که وزن سنگینی دارند تکیهگاهی روی زمین تعبیه می شود.
پمپ های زمینی:در این مدل از پمپها مکش پمپ از انتها انجام شده و دهانه ورودی رو به بالا قرار دارد. ً ظرفیت دبی و هد تولیدی پمپهای زمینی بالاتر از پمپهای خطی میباشد و بدین لحاظ در مدار معموال سیرکوالسیون ساختمانهای بزرگ نظیر مدار برج خنک کن کاربرد دارند .
ب) از نظر ساختار داخلی پمپ های سیرکوالتور دارای آب بند )گلنددار(:
در این نوع پمپها وجود یک آببند مکانیکی مانع ً نشت آب از داخل پمپ به بیرون یا ورود آن به داخل موتور میشود. خنککاری موتور این پمپها عموما به کمک جریان هوای فن تعبیه شده در پشت موتور انجام میشود. اغلب پمپهای سیرکوالتور زمینی و مدلهای خطی بزرگ از این نوع خطی می باشند
پمپ هایسیرکوالتوربدون آب بند (گلندلس): موتور این مدل از سیرکوالتورها که عمدتا طوری طراحی شده که آب درون پمپ داخل روتور آنها چرخیده و باعث خنک کاری موتور میشود و بدین لحاظ به آنها روتور خیس (Rotor Wet) هم گفته میشود.
محفظه فوالدی که حاوی آب بوده و روتور را در خود جای داده از نفوذ آب به سمت سیمپیچ استاتور جلوگیری میکند. صدای تولیدی در این پمپها کمتر از مدل گلنددار بوده و عدم نیاز به آببند باعث حذف مشکالت مشکلات ناشی از نشتی شده است.
ج) از نظر قابلیت تغییر سرعت دورانی ً گلنددار هستند و کنترلی روی سرعت چرخش موتور وجود ندارد.
به علاوه سیرکوالتورهای دورثابت:
عمدتا ً زیادی داشته و نیاز به نگهداری و تعمیرات آنها بیشتر است با بر مصرف انرژی بالا، سروصدای نسبتا بالا سیرکوالتورهای سه سرعته: از طریق یک سلکتور سوئیچ یا روشی مشابه میتوان دور موتور را بین سه مقدار مختلف تغییر داد.
به این ترتیب در صورتی که نیاز به دبی کامل وجود نداشت میتوان دور چرخش را پایین آورد و به این ترتیب عالوه بر کاهش صدای آب داخل لوله ها، مصرف برق نیز کمتر خواهد شد.
سیرکوالتورهای هوشمند دور متغیر:
این پمپ ها این امکان را خواهند داشت که با تغییر دور موتور مقدار فشار آب را با توجه به مقدار مصرف ثابت نمایند .
د) از نظر تعداد محفظه دوران سیرکوالتورهای تک قلو:
در این مدل که حالت معمول و استاندارد سیرکوالتورها است، یک پروانه داخل یک پوسته عملیات پمپاژ را انجام میدهد. سیرکوالتورهای دوقلو: در این مدل دو پروانه به صورت موازی با هم داخل دو پوستهای کار می کنند که دارای دهانه مکش و تخلیه مشترک است. پمپ دوم میتواند همزمان با پمپ اول کار کند و یا ممکن است نقش پمپ رزرو را داشته باشد.
تعويض كوپلينگ پمپ خطي برابر
زير كوپلينگ پمپ خطي را تعويض كنيد دستورکار:
- دستگاه پمپ خطي از انبار تحويل بگيريد.
- در صورتي كه پمپ روي شبكه لوله كشي متصل است. برق دستگاه را از تابلو قطع كنيد.
- پيچهاي اتصال الكتروموتور به پمپ را باز كنيد و در حالی که الکتروموتور را نگه داشته اید، اقدام به بازکردن پیچ کوپلینگ به وسیله آچار آلن نمایید .
- پیچ سمت دیگر کوپلینگ را باز کرده و کوپلینگ معیوب را خارج کنید .
- كوپلينگ سالم را به درستي متصل كنيد. 6
- پيچهاي اتصال الكتروموتور به پمپ را ببنديد.
نكته ايمني: باتوجه به وزن الكتروموتور در هنگام باز كردن دقت كنيد به زمين سقوط نكند. ً از جرثقيل استفاده كنيد. . جهت بازكردن الكتروموتورهاي بزرگ حتما
تعويض كوپلينگ پمپ زميني برابر
دستوركار زير كوپلينگ پمپ زميني را تعويض كنيد. دستورکار:
- يك دستگاه پمپ زميني از انبار تحويل بگيريد.
- در صورتي كه پمپ روي شبكه لوله كشي متصل است برق دستگاه را از تابلو قطع كنيد.
- پيچ هاي اتصال كوپلينگ الكتروموتور به پمپ را باز كنيد.
- توسط آچار آلن كوپلينگ معيوب را از روي محور الكتروموتور و پمپ جدا كنيد.
- كوپلينگ سالم را به درستي متصل كنيد.
- پيچ هاي اتصال كوپلينگ الكتروموتور به پمپ را ببنديد. توجه: هرگز مواد و لوازم مستهلك را در محيط رها نكنيد و در ظروف بازيافت قرار دهید
جداسازی قسمت های مختلف پمپ سیرکوالتور گلنددار:
دستور كار :
- ابتدا پيچ اتصال بين موتور و پمپ را با آچار مربوطه باز مي كنيم
- كوپلينگ فنري را توسط آچار آلن جدا مي كنيم
- پيچ ارتباطي بين پوسته و واسط را باز مي كنيم
- واشر دور پروانه را برداشته و سپس پروانه را از جاي خود خارج كنيد
- فيبر و فنر را خارج كرده و سپس قاب را خارج كنيد
- پيچهاي بر روي شفت را باز كرده و شفت را وبيرون بكشيد و به هم وصل كنيد
- قطعات باز شده را مجدد
انواع فرمهاي تأسيسات مكانيكي (چک لیست)
باتوجه به نوع ساختمان و تجهيزات به كار برده شده فرمهاي بازديد متفاوتي ميتوان طراحي كرد در زير نمونههايي آورده شده است:
- فرم بازديد و بررسي تأسيسات عمومي مكانيكي ساختمان )سرويسهاي بهداشتي، رايزر، دريچه بازديد، آب سردكن، آبدارخانه و بام(
- فرم بازديد و بررسي برجهاي خنك كننده و منابع انبساط
- فرم بازديد و بررسي آسانسور
- فرم بازديد و بررسي موتورخانه با چيلر تراكمي یا ابزوربشن )جذبي(
- فرم بازديد از هوارسان و فن كويلها
- فرم بازديد و بررسي پمپ خانه و يا موتورخانه
- فرم بازدید ایرواشر
- كارت بازديد روزانه از تأسيسات عمومي
- كارت سرويس دستگاه
- كارت سرويس آسانسور
- كارت مشخصات دستگاه (شناسنامه تجهيزات)
فرم بازديد و بررسي در (پمپ خانه و يا موتورخانه سرویس)
بررسي وضعيت عمومي موتورخانه شامل:
نظافت، روشنایي، شيرآالت، وضعيت عايق كاري لولهها و منابع آبرو كف، لوازم اندازه گيري )ترمومتر، مانومتر( ترموستات، آكوستات، شير اطمينان، شير فشارشكن و وضعيت گرد و خاك محيط و سرويس و آببندي شيرآالت و تعويض شيرآالت معيوب روزانه وضعيت ديگ از نظر نشتي و آريزي و نشتي دود بررسي وضعيت عملكرد منابع دوجداره، كوئلدار، مبدلها و منبع انبساط و وجود نقص و عيب در آنها
وضعيت سيستم انبساط روزانه باز شامل:
عايق، فلوتر، سرريز و كنترل عدم گرفتگي مسير لوله هاي رفت و برگشت روزانه بررسي و ثبت ركوردهاي كاركرد تجهيزات بهطور چند ساعت يك بار روزانه وضعيت عملكرد سختيگير بررسي عملكرد الكتروپمپ از نظر سروصدا و ارتعاشات، نشتي آب، وضعيت صافي و شير يك طرفه، كوپلينگ و حفاظ، كابل كشي ماهانه و پاكيزگي ظاهري الكترو پمپ ماهانه
بررسي وضعيت سيستم انبساط بسته شامل:
چك كردن رگوالتور و گيج هاي فشار و عملكرد كمپرسور هوا يا سيستم ازت و غيره ماهانه وضعيت مشعل از نظر نصب صحيح نظافت و سروصدا و نشتي سوخت و همچنين بازديد شعله فصلي سرويس و دودهزدايي از كوره و دودكش و رسوبزدايي از داخل ديگ سرويس مشعل ديگ و اطمينان از عملكرد صحيح دستگاه و متعلقات تميز كردن بادزن، بازديد الكتروموتور، كنترل شيرهاي برقي فصلي و اتصاالت، تميز كردن صافي و نازل گازوييل و الكترودها و تنظيم فواصل الكترودها و… فصلي بررسي نصب كارتهاي ثبت مشخصات و كارهاي انجام شده بر روي دستگاهها و ديگها، الكتروپمپها و… فصلي كنترل و آماده بودن الكتروپمپ هاي مورد نياز فصلي
سرويس و رسوبزدايي مبدلهاي حرارتي وضعيت كانالهاي آدم رو شامل:
روشنايي، شيرآالت، اكسپنشن جونيت، عايق لوله ها، تكيه گاه ها، وضعيت نظافت كانال و ديوارهها فصلي و ترميم عايق هاي فرسوده و محلهاي خراب عايقها فصلي سرويس و شستوشوي صافي الكتروپمپها و آببندي شيرآالت فصلي بررسي سيستم بوستر پمپهاي آتشنشاني و آب مصرفي.
بررسي عملكرد صحيح الكتروموتور پمپ
يك دستگاه الكتروموتور پمپ سه فاز را كه به سيستم لوله كشي متصل است انتخاب و طبق دستوركار زير عمل كنيد سپس به سؤاالت طرح شده پاسخ دهيد . تجهيزات مورد نياز آوومتر انبري الكتروموتور پمپ نصب شده سه فاز دستوركار
- ابتدا شيرهاي فلكه مسير رفتوبرگشت پمپ را ببنديد،
- آوومتر را روي حالت آمپر )AC )قرار داده و سپس پمپ را روشن كنيد.
- عدد آوومتر را يادداشت كنيد.
- سپس شيرهاي فلكه را باز كنيد
- پمپ را روشن و مجدد آمپرگيري كنيد.
و در آخر نتیجه میگیریم که سرویس موتورخانه کاری کاملا تخصصی است و هرکسی سرخود نباید شروع به سرویس موتورخانه کند.
رله موتورخانه شوفاژ
چقدر با ریست شدن رله آشنایی دارید؟ سیستم موتورخانه شما دچار نقص شده و خاموش می شود؟ نگران نباشید شاید ایراد از ریست شدن رله باشد و ایراد خاصی در سیستم ایجاد نشده باشد.
اگر نیاز به سرویس مشعل گازی خود دارید می توانید با ما تماس حاصل فرمایید تا از بهترین خدمات و مناسب ترین قیمت ها بهره مند شوید . مجموعه شعله گستران پارس اماده خدمت رسانی به همه همشهریان عزیز در سراسر نقاط تهران می باشد.
علت خاموش شدن مشعل گازی بعد از روشن شدن چیست؟
- ریست شدن رله و خاموشی مشعل گازی
- وجود نشتی در لولههای مشعل
- وجود کثیفی روی چشم الکترونیکی مشعل
- رابطه کم بودن فشار گاز با خاموشی مشعل
مراحل روشن شدن مشعل گازی
روشن کردن مشعل موتورخانه، مراحل خاصی دارد که اگر هر یک از این مراحل با مشکل مواجه شده و به درستی انجام نشود، مشعل روشن نخواهد شد یا به درستی کار نخواهد کرد. در هنگام برخورد با مشکلات، حتی در صورت روشن بودن مشعل، ممکن است مشعل موتورخانه از کار بیفتد و خاموش شود.
قبل از روشن کردن مشعل به منظور عملکرد صحیح موتورخانه و برای احتیاط بیشتر مطمئن شوید که:
- دریچه دودکش موتورخانه باز باشد.
- ترموستات و آکوستات موتورخانه روی درجه صحیح و موردنظر قرار بگیرند.
- مشعل به برق متصل بوده و جریان گاز نیز به مشعل برقرار باشد.
- سیستم شوفاژ موتورخانه از آب پر باشد.
زمانی که مشعل در حین کار کردن خاموش میشود ممکن است یکی از عیبهای زیر وجود داشته باشد:
- پمپ سوخت از کار افتاده است.
- اتصالات الکتریکی شل شده است.
- پمپ سوخت هوا به داخل کشیده باشد.
- نسبت هوا و سوخت در تناسب نباشد.
- سوخت به اتمام رسیده باشد.
برای روشن کردن مشعل موتورخانه مراحل زیر را با دقت و تبحر کافی انجام دهید:
در ابتدا بهتر است مسیر سوخت رسانی را چک کنید. در واقع همانطور که احتمالا میدانید در روشن کردن مشعل موتورخانه یا روشن کردن هر وسیلهای که سوخت اشتعالزا مانند گاز یا گازوئیل دارد، چک کردن مسیر سوخترسانی بسیار اهمیت داشته و با این اقدام از خطراتی مانند انفجار و ترکیدگی جلوگیری خواهد شد.
تقریبا مشعل تمامی موتورخانهها از سوخت اشتعالزای گاز استفاده میکنند. در این صورت قبل از روشن کردن مشعل موتورخانه توصیه میشود از سلامت شلنگ گاز متصل به مشعل مطمئن شوید. پس از آن بهتر است اتصالات مربوط به شلنگ گاز مانند بست را بررسی کنید تا کاملا سالم و بدون خطر باشند. پس از آن شیر گاز موتورخانه را باز کنید. برای اینکه از عدم نشتی شلنگ گاز مشعل موتورخانه نیز مطمئن شوید میتوانید از آب و کف استفاده کرده یا تست حباب را امتحان کنید.رایج ترین مشکلات در زمان تعمیرات شوفاژ موتورخانه چیست؟
اقدام دومی که برای روشن کردن مشعل موتورخانه باید انجام دهید، چک کردن فیلتر و فشار گاز است. قبل از ورود گاز به مشعل موتورخانه، به منظور جلوگیری از ورود ذرات و آشغالهای موجود در گاز، یک فیلتر تعبیه میشود که برای عملکرد صحیح و کارایی بهتر و قویتر سیستم موتورخانه، این فیلتر باید تمیز شود تا فشار کافی گاز تامین شود.
به خصوص برای مشعلهایی که با سوختهای گاز و گازوئیل کار میکنند، چک کردن مداوم و تمیز کردن به موقع این فیلتر بسیار اهمیت دارد؛ زیرا گازوئیل غالبا دارای آشغالهای ریز است که معمولا در کف مخزن تجمع کرده و میتوانند مسیر سوخترسانی را مختل کنند. به همین دلیل هنگام روشن کردن مشعل موتورخانه اطمینان از تمیز بودن و عملکرد صحیح فیلتر نیز بسیار اهمیت دارد.
در این مرحله شما میتوانید استارت مشعل موتورخانه را بزنید. پس از استارت مشعل، اولین عملی که در دستگاه انجام میشود، روشن شدن موتور است. زمانی که موتور روشن میشود، فن سیستم موتورخانه نیز شروع به کار میکند. فن این سیستم وظیفه دارد که گازهای قابل احتراق موجود در کوره دیگ را از دودکش مشعل به سمت بیرون براند. در واقع این گازها بسیار خطرناک است و در صورت عدم کارکرد صحیح فن، امکان انفجار هنگام جرقه زدن مشعل وجود دارد.
اگرچه رله مشعلهای موتورخانه طوری زمانبندی میشوند که در ۳۰ ثانیه اول شروع به کار، گازهای قابل احتراق تخلیه شود و سپس ایجاد شعله در مشعل اتفاق میافتد.
پس از اینکه فن شروع به کار کرده و تخلیه گازها انجام شد، فشار هوا و فشار گاز مشعل باید به اندازه و کافی باشد تا مشعل روشن شود. در غیر این صورت، اگر فشار هوای کافی وجود نداشته باشد یا فشار گاز کم باشد، مشعل روشن نخواهد شد. این مسئله توسط کلیدهای کنترل فشار هوا و گاز کنترل میشود. با عملکرد این کلیدها، در صورتی که مقدار فشار هوا و فشار گاز مشعل کافی باشد، مشعل روشن خواهد شد.
در این مرحله، پس از شروع به کار فن سیستم موتورخانه و همچنین با کافی بودن فشار هوا و گاز این سیستم، الکترودهای جرقهزن شروع به جرقه زدن میکنند تا مشعل روشن شود.
پس از آن، شیر برقی مشعل موتورخانه شروع به کار میکند که وظیفه قطع کردن و وصل کردن مسیر گاز را دارد. در واقع پس از اینکه جرقه زدن توسط الکترودها آغاز میشود، بلافاصله شیر برقی وصل شده و مسیر گاز باز خواهد شد. در نتیجه شعله مشعل تشکیل میشود. شاید جالب باشد بدانید که باز شدن شیر برقی مشعل موتورخانه به تدریج انجام شده و شعله کم کم افزایش پیدا میکند، در حالی که قطع شدن آن به صورت لحظهای انجام خواهد شد.
در نهایت، چشم الکتریکی سیستم یا میله یون فعالیت خود را آغاز میکنند. این چشم الکتریکی همراه با میله یون وظیفه دارد که شعله مشعل را کنترل کند. حالا اگر شعله مشعل تشکیل شده باشد و چشم و میله یون آن را تشخیص دهند، مشعل موتورخانه شروع به کار خواهد کرد.
تنظیم مشعل گازی اتمسفر
1. تنظيم شعلهی پيلوت
برای زیاد شدن شعله پیلوت باید به وسیله آچار پیچ برنجی را در خلاف حرکت عقربههای ساعت بچرخانیم و اگر قصد داریم که شعله را کم کنیم در جهت حرکت عقربههای ساعت اقدام میکنیم. رنگ شعله تشکیل شده باید آبی کم رنگ باشد و نوک ترموکوپل در فاصله 10 تا 13 میلی متری آن قرار داشته باشد و از دهانه ونتوری به اندازه 5 میلی متر فاصله داشته باشد
2. تنظيم شعلۀ اصلى
برای تنظیم شعلهی اصلی ابتدا پیچ درپوش را بر میداریم و سپس پیچ پلاستیکی را برای زیاد شدن شعله در جهت عقربههای ساعت حرکت میدهیم.
3. خاموش کردن موقت و دائم مشعل
برای خاموش کردن موقت کلید برق، تابلو را قطع کنید و در این حالت شعله پیلوت روشن میماند ولی شعله اصلی خاموش میشود. با فشردن دکمه قرمز شعله اصلی خاموش خواهد شد.
عیب یابی مشعل دیگ بخار
برای آن که از بروز عیب در دیگ بخار جلوگیری کنیم میتوانیم اقداماتی را به صورت روزانه، هفتگی و ماهانه انجام دهیم تا عیب و ایرادی پیدا نکند و نیازی به جدول عیب یابی دیگ بخار حس نشود.
اقدامات روزانه:
لازم است تا به صورت روزانه میزان دمای دودکش و فشار سوخت دیگ بخار بررسی شود.
هرروز باید عملکرد شیشه آب نما و لوله کنترل مورد بررسی قرار گیرد.
چند نوبت در روز باید شیر تخلیه باز و بسته شود.
روزانه وضعیت شعله چک شود.اقدامات هفتگی:
در جدول عیب یابی دیگ بخار، در صورتی که سطح آب دیگ بخار کاهش یابد لازم است تا هر هفته اقدامات زیر انجام بگیرد:باید پمپ تغذیه را خاموش کرده و شیشه آب نما را چک کرد.
زمانی که آب به نقطه کم میرسد باید خطاها بررسی شود.
نویز الکتروموتورها یا ارتعاش آنها ارزیابی شود.
چشمی شعله برای آن که عملکردش بررسی شود هر هفته بیرون کشیده شود.
خطوط تغذیه سوخت و بخار برای آن که چک شود نشتی نداشته باشد باید هر هفته بررسی کرد.اقدامات ماهانه:
برای آن که از داغ نشدن بیش از حد بدنه اطمینان حاصل شود، لازم است به صورت ماهانه بدنه بیرونی آن بررسی شود.
هر ماه باید شعله پخش کن چک شود تا از نسوختن و ترک نخورن آن اطمینان حاصل شود.
الکترودهای جرقه لازم است که هر ماه بررسی شود.اقدامات سالیانه:
قسمتهای داخلی دستگاه به صورت سالانه باید مورد بررسی قرار بگیرد تا سوختگی یا خوردگی نداشته باشد.
برای آن که چک شود تیوپ نشتی نداشته باشد، هرسال باید بخشهای داخلی بررسی شود.
هر سال باید شبکه، لوله ها و اتصالات تمیز و پاک شود.
دیگ بخار سالانه باید ارزیابی شود تا از عدم نشت سوپاپ اطمینان حاصل گردد