انواع جوشکاری فرآیندی است که در طی سالیان متمادی برای فناوری ضروری بوده است. از جوشکاری فلز برای ایجاد آسمانخراشهای بلند گرفته تا جوشکاری کوچکترین قطعات بر روی برد مدار چاپی، این فرآیند پیشرفتهای تکنولوژیکی بیشماری را ممکن کرده است. با این حال، امروزه انواع مختلفی از فرآیندهای جوشکاری برای نیازهای مختلف استفاده میشود.
سه مورد از رایجترین فرآیندهای جوشکاری Arc, MIG (Metal, Inert Gas) یا GMAW (Gas, Metal Arc Welding) و TIG (Tungsten Inert Gas) هستند. برای اینکه بدانید کدام فرآیند برای شغل خاصی که روی آن کار میکنید بهترین است، در این مطلب آنچه باید در مورد هر یک از آنها بدانید آورده شده است.
برخی از مواد نیاز به استفاده از فرآیندها و تکنیک های خاصی دارند. تعدادی “غیر قابل جوش” در نظر گرفته می شوند ، اصطلاحی که معمولاً در فرهنگ لغت یافت نمی شود اما در مهندسی مفید و توصیفی است.
قطعاتی که به هم متصل می شوند به عنوان ماده اصلی شناخته می شوند . ماده ای که برای کمک به تشکیل اتصال اضافه می شود، پرکننده یا مصرفی نامیده می شود . شکل این مواد ممکن است به آنها به عنوان صفحه یا لوله اصلی، سیم پرکننده، الکترود مصرفی (برای جوشکاری قوس الکتریکی ) و غیره اشاره شود.
مواد مصرفی معمولاً به گونهای انتخاب میشوند که از نظر ترکیب مشابه با مواد اصلی باشند، بنابراین یک جوش همگن تشکیل میدهند، اما مواردی وجود دارد، مانند هنگام جوشکاری چدنهای شکننده، زمانی که از پرکنندهای با ترکیب و در نتیجه خواص بسیار متفاوت استفاده میشود. این جوش ها را ناهمگن می نامند.
اتصال جوش داده شده تکمیل شده را می توان جوشکاری نامید .
شعله گستران پارس یک سازمان مبتنی بر عضویت صنعتی است. کارشناسان شعله گستران پارس میتوانند به شرکت شما با گسترش منابع خود و همچنین خدمات مشاوره مهندسی ارائه دهند. کارشناسان ما برای کمک به صنعت در بهبود ایمنی، کیفیت، کارایی و سودآوری در تمام جنبههای فناوری اتصال مواد متعهد هستند.
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با ما در زیر تماس بگیرید:
تعداد موارد استفاده از جوشکاری به ظاهر بیپایان است. چه یک جوشکار حرفهای باشید و چه صرفاً برای سرگرمی، فرصتهای زیادی برای کسانی که 101 اصول جوشکاری و اصول اساسی جوشکاری را درک میکنند وجود دارد.
فناوری بر روی جوشکاری به همان شیوهای تأثیر میگذارد که بر هر بخش دیگر از زندگی ما تأثیر میگذارد، و اکنون جوشکاران میتوانند در هر عمق آب (و حتی در فضا!) کار کنند.
جوشکاری اساساً اتصال دو جسم به یکدیگر با استفاده از گرما و ماده پرکننده است. پرکننده تا حدی گرم میشود که ذوب شود و میتواند بین دو جسم جمع شود. این اتفاق منجر به یک اتصال قوی میشود (همچنین به عنوان جوش شناخته میشود).
سه نوع اساسی از جوشکاری سنتی وجود دارد. اینها هستند: جوشکاری چوبی گاز بیاثر فلز (معروف به جوشکاری MIG) گاز بیاثر تنگستن (جوشکاری TIG) انواع دیگری از انواع جوش وجود دارد، از جمله جوشکاری قوس پلاسما و جوش لیزری، اما سه نوع اصلی جوش، جوش، MIG و TIG تا 90٪ از کارهای جوشکاری را در سراسر جهان پوشش میدهند.
1. جوشکاری قوسی، جوشکاری با قوس الکتریکی یا جوشکاری Arc
جوشکاری قوس الکتریکی که به آن جوشکاری قوس تنگستن یا جوشکاری آرگون می گویند، قدیمیترین نوع از این سه فرآیند جوشکاری است. علاوه بر این، میتواند یکی از مقرون به صرفهترین روشها نیز باشد. در این فرآیند حداقل مواد و انرژی برای تکمیل کار استفاده میشود که انجام آن را آسانتر و سریعتر میکند.
با این حال، برای ایجاد جوشهای محکم و یکنواخت نیاز به تمرین زیادی هست. اگرچه مواد زیادی مورد نیاز نیست و ابزارها نسبتاً ساده هستند، توجه به این نکته مهم است که این هنوز تمرینی هست که برای تسلط بر آن نیاز به کار سخت دارید. این نوع جوش برای مواد ضخیمتر، مناسبتر است.
2. جوشکاری قوسی با گاز محافظ و الکترود فلزی (MIG/MAG یا GMAW)
جوشکاری میگ مگ که به نام جوش GMAW نیز شناخته میشود، از یک سیم نازک به عنوان الکترود استفاده میشود. سپس آن سیم نازک از طریق ابزار جوش تغذیه میشود و در حین حرکت به سمت محل جوش گرم میشود.
دو فرآیند جوشکاری اصلی برای انجام این نوع جوشکاری وجود دارد: گاز (MIG) و بدون گاز (flux core). MIG بدون گاز از نظر تجهیزات باعث صرفهجویی در هزینهها میشود، اما از نظر تامین سیم، هزینهها را نیز افزایش میدهد.
سیم مورد نیاز برای این نوع جوشکاری گرانتر است. از طرف دیگر، گاز MIG پیچیدهتر است، اما سیم هزینه کمتری دارد و خطوط تمیزتری تولید میکند.
مثل جوشکاری قوسی، آموزش جوشکاری MIG بسیار ساده است. با وارد کردن سیم پرکننده به مشعل جوشکاری و انتخاب سرعتی که میخواهید بیرون بیاید، کار میکند.
این کار یک قوس ایجاد میکند که به این معنی است که میتوانید سیم خود را مستقیماً روی مفصل ذوب کنید. منجر به یک جوش تمیز و قوی میشود.
با استفاده از گاز از اکسیداسیون جلوگیری میشود. گرانتر از جوشکاری قوسی، کیتهای جوش MIG باید انتخاب شما باشد، البته اگر به دنبال تکمیل جوش حرفهای هستید.
3. جوشکاری قوسی با گاز محافظ و الکترود تنگستنی (GTAW یا TIG)
جوشکاری TIG بدون شک همه کارهترین در بین تمام این فرآیندهای جوشکاری است. با این حال، این نوع جوشکاری، بیشترین وقت را از شما برای تسلط و یادگیری میگیرد و کمترین بهرهوری را در بین هر سه دارد. همانطور که گفته شد، این دستگاه جوش، بالاترین کیفیت را نیز تولید میکند.
جوشکاری TIG برای پروژههای بزرگتر یا پروژههایی که در آنها به کنترل بیشتری بر روی جوش نیاز دارید توصیه میشود. این نوع فرایند جوشکاری چالش برانگیزترین تکنیک جوشکاری اساسی است و معمولاً برای جوشکاران حرفهای اختصاص دارد. این روش تقریباً مانند جوشکاری MIG عمل میکند، اما امکان کنترل بیشتر روی قوس و جوش را فراهم میکند.
این به این دلیل است که شما میتوانید دمای حوضچه جوش را کنترل کنید، به این معنی که دقت بسیار بیشتری دارد. باعث ایجاد جوشهای قوی و زیبایی شناختی میشود.
اولین خدمات ماشین ابزار به 1200 سال قبل از میلاد برمی گردد و خود ابزارها دستساز بودند. اگرچه ممکن است ماشینهای ابزار امروزی به روشی مشابه ساخته نشوند، اما جوشکاری اجازه میدهد تا صنعتگری وارد دنیای ماشینهای مدرن شود.
بیشتر بخوانید: 10 نکته برای بهبود کیفیت فرآیند جوشکاری
انواع جوشکاری
انواع جوشکاری یکی از بهترین و قدیمیترین روشهای مورد استفاده در صنعت برای اتصال دو قطعه است روش جوشکاری برای نوع ماده مورد استفاده یا محل ساخت آن مناسب است.
جوشکاری یکی از وسیعترین و متنوعترین زمینه هاست. با توجه به اینکه اطلاعات مربوط به جوشکاری باید کامل و دقیق باشد. علاوه بر این که روشها و تکنیکهای مختلفی در زمینه جوشکاری وجود دارد، نیاز به تحقیق در مورد جوشکاری به روش صحیح است. این دانش و تحقیق درباره نحوه جوشکاری و استفاده از چه ابزاری است.
در این مقاله میخواهیم اطلاعاتی در مورد جوشکاری مورد نیاز ارائه دهیم. برای رساندن این اطلاعات به خوانندگان خود، تحقیق کاملی در مورد جوشکاری انجام دادهایم تا مقاله آموزنده و مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم.
تعریف جوشکاری
تحقیق در مورد جوشکاری به ما کمک میکند تا به طور کامل جوشکاری را تعریف و درک کنیم. در زیر جامعترین تعریف جوشکاری را در اختیار شما قرار میدهیم.
جوشکاری را میتوان فرآیند اتصال دو قسمت فلزی و حتی غیرفلزی به یکدیگر از طریق گرم کردن اتصال یا ذوب اتصال در نظر گرفت. هنگام جوشکاری توجه به پارامترهای جوش بسیار مهم است و در صورت عدم رعایت ممکن است محصول صحیح تولید نشود.
از آنجایی که گرمایش و ذوب مواد را میتوان به روشهای مختلفی انجام داد، انواع و روشهای مختلفی برای جوشکاری وجود دارد که هر کدام در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
از جمله روشهای اصلی آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- جوشکاری سخت
- جوشکاری مقاومتی
- جوشکاری با گاز اکسیژن
- جوش برقی
- انواع مختلف جوش
- روشهای مختلف دیگر…
- انواع جوش فلز
دانستن انواع منابع میتواند در یافتن روش مناسب برای مشاغل مختلف بسیار کمککننده باشد. هر کدام از این روشها مزایا و معایبی دارند. آهن، فولاد، آلومینیوم و غیره انواع جوش فلزات به طور کلی به دو نوع ذوبی و غیر ذوبی (حالت جامد) تقسیم میشوند. با توجه به اینکه منبع بهتر درک شده و منبع بسیار متنوع است.
در زیر انواع منابع جوشکاری را ارائه خواهیم کرد
- منبع همجوشی
جوشکاری فیوژن فرآیندی است که در آن از گرما برای جوش دادن دو قسمت به یکدیگر استفاده میشود. در برخی موارد استفاده از مواد پرکننده (ماده پرکننده لحیم کاری) اجباری و در برخی موارد الزامی نیست. در این نوع جوشکاری نیازی به فشار خارجی نیست. جوشکاری فیوژن (FW) بر اساس منبع انرژی به چند دسته کلی تقسیم میشود:
- جوش قوس الکتریکی
- جوشکاری سوخت اکسیژن
- جوش لیزری
- جوشکاری پرتو الکترونی
- جوشکاری بدون ذوب (حالت جامد)
جوشکاری جامد به انواع فرآیندهای جوشکاری اطلاق میشود که به صورت جامد انجام میشود و مواد مذاب وجود ندارد که در این صورت از مواد پرکننده استفاده نمیشود و فرآیند جوشکاری فرآیند اتصال دو قسمت است. جوشکاری بدون پیوند به این صورت است که در اثر فشار، مولکولهای بالاتر دو لایه از نواحی جامد به مناطق کم تراکم حرکت میکنند.
در برخی موارد، سطوح تماس برای تسریع فرآیند نفوذ گرم میشوند. در جوشکاری حالت جامد خواص مکانیکی و فیزیکی مواد ثابت میماند و به همین دلیل در بسیاری از صنایع به ویژه برای مواد حساس به حرارت استفاده میشود. در زیر انواع جوشهای غیر ذوب را ارائه میدهیم: - جوشکاری مقاومتی (RW)
- جوشکاری اصطکاکی (FW)
- جوشکاری انفجاری (EW)
انواع روشهای جوشکاری قوس الکتریکی چیست؟
جوشکاری قوس الکتریکی یک فرآیند جوشکاری است که از یک قوس الکتریکی برای ایجاد گرما برای ذوب و اتصال فلزات استفاده میکند. منبع تغذیه (DC یا AC) برای ایجاد قوس الکتریکی بین یک الکترود (مصرفی یا غیر مصرفی) و یک قطعه کار استفاده میشود.
۱. جوشکاری قوس دستی (SMAW)
این روش نوعی فرآیند جوشکاری دستی است که از الکترود روکش دار مصرفی استفاده میکند. هنگامی که الکترود ذوب میشود، پوشش آن ذوب میشود و از محل جوشکاری در برابر اکسیژن و سایر گازهای موجود در هوا و همچنین گازهایی که تولید میکند محافظت میکند.
۲. جوشکاری قوس الکتریکی با گاز محافظ و الکترودهای فلزی (MIG/MAG یا GMAW)
جوشکاری Mig-Mig به عنوان رایجترین نوع جوشکاری قوس الکتریکی شناخته میشود. نحوه کار به این صورت است که با کمک کابل برق مستعمل جریان الکتریکی ایجاد میکند. و سپس تجهیزات را گرم و متصل میکند که با استفاده از گازهای محافظ همراه است. تفاوت دو نوع Mig-Meg در ترکیب گاز مورد استفاده است.
در جوشکاری MIG که برای آلومینیوم و فلزات غیر متخلخل مناسبتر است. ترکیبی از آرگون و هلیوم برای محافظت از گاز استفاده میشود. در جوشکاری مغناطیسی که عمدتاً برای فولاد استفاده میشود. ترکیبی از آرگون، دی اکسید کربن و اکسیژن برای محافظت از فلز جوش در برابر گازهای هوای آزاد استفاده میشود. رایجترین نوع جوش مغناطیسی، جوشکاری CO۲ است.
۳. جوشکاری قوس الکتریکی با گاز محافظ و الکترود تنگستن (GTAW یا TIG)
این یک نوع فرآیند جوشکاری است که در آن یک قوس الکتریکی از یک الکترود تنگستن غیر قابل ذوب به سمت قطعه کار ایجاد میشود. علاوه بر این موارد، از گازهای محافظ آرگون یا هلیوم برای محافظت از جوش در برابر گازهای هوای آزاد و همچنین از یک میله اضافی برای تقویت فلز جوش استفاده میشود.
در این نوع جوشکاری روش اتصال به آرامی یکپارچه میشود و این روش میتواند بهترینها را انجام دهد که اغلب در صنعت هوانوردی استفاده میشود. یکی از رایجترین روشهای جوشکاری تیگ، جوشکاری با آرگون است.
۴. جوشکاری قوس پلاسما (PAW)
جوش پلاسما شباهت زیادی به جوش تنگستن دارد و کیفیت کار بسیار بالایی دارد. کاربرد اصلی این نوع جوشکاری در صنعت ابزارسازی یا ساخت خطوط لوله میباشد.
در جوشکاری گلدانی، مانند جوشکاری تنگستن، یک الکترود تنگستن غیر قابل مصرف همراه با گاز محافظ و میله پرکننده استفاده میشود. با این تفاوت که الکترود دارای شکاف بزرگتری نسبت به قطعه کار است و قوس الکتریکی عمدتاً بین الکترود و نازل خروجی تشکیل میشود. در این حالت حرارت زیاد ناشی از جریان قوس باعث یونیزه شدن گازهای ورودی و تشکیل جریان پلاسما بین گازها میشود و پس از آن جریان پلاسما همراه با گازهای محافظ از نازل خارج شده و به قطعه کار برخورد میکند.
۵. جوشکاری زیرپوستی (SAW)
در این نوع جوش، قوس الکتریکی بین الکترود و قطعه کار در شرایطی ایجاد میشود که نوک الکترود در داخل جرم مواد پودری قرار دارد. در این حالت پودر مذابرسانا میشود، جریان قوس الکتریکی از آن عبور میکند و به قطعه کار میرسد. در جوشکاری زیرپودری از پودر مذاب ریزدانه به عنوان ماده پرکننده و همچنین برای پوشاندن محل اتصال استفاده میشود تا از خروج مواد یا جرقهها به بیرون جلوگیری شود. الکترود آن سیم کشی شده و به طور مداوم تغذیه میشود.
۶. جوش قوس شار (FCAW)
جوشکاری مهر و موم جایگزینی برای جوشکاری زیر آب در نظر گرفته میشود. در این حالت به جای استفاده از پودر، الکترود دارای درپوشی است که کار پودر را انجام میدهد. در برخی موارد از گاز محافظ برای محافظت از منبع جوش استفاده میشود.
۷. جوشکاری اتمهای هیدروژن
در این نوع جوشکاری از دو الکترود فلزی مختلف استفاده میشود که در فضایی پر از هیدروژن ذوب میشوند و قطعات را به هم متصل میکنند.
۸. جوشکاری فیبر کربن (CAW)
قدیمیترین نوع جوشکاری قوس الکتریکی است که از یک الکترود کربن غیر مصرفی (گرافیت) برای ایجاد قوس الکتریکی در نزدیکی میله پرکننده استفاده میکند. امروزه به دلیل کیفیت پایین از این نوع جوش استفاده نمیشود. در عوض، جوشکاری قوس کربن دوقلو (TCAW) به عنوان جایگزین استفاده میشود.
انواع جوشکاری گاز (جوشکاری با گاز اکسیژن (OFW))
متداولترین نوع جوشکاری جوش گازی یا اکسی گاز است. (در برخی موارد به آن جوش اکسی استیلن نیز میگویند. ) در این فرآیند از مشعل دستی استفاده میشود که از احتراق اکسیژن و استیلن به همراه یک میله پرکننده برای جوشکاری شعله ایجاد میکند. گازهای زیادی در انواع جوشکاری استفاده میشود.
احتراق گاز پروپان
در این نوع جوشکاری که به عنوان منبع اکسیژن در صنعت شناخته میشود، پروپان با گاز اکسیژن سوزانده شده و محل اتصال را گرم میکند.
جوشکاری گاز و فشار
در این نوع جوش ابتدا از شعله برای گرم شدن و سپس فشار برای اتصال استفاده میشود. این نوع جوش در حال حاضر منسوخ شده و دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرد.
جوشکاری با گاز استیلن
در این نوع جوشکاری از مواد شیمیایی برای بهبود فرآیند جوش استفاده میشود، این نوع جوش معایب بسیار زیادی دارد، بنابراین طرفداران بسیار کمی دارد.
جوشکاری با استیلن اکسیژن
در این نوع جوشکاری با ترکیب اکسیژن و استیلن قطعات تا دماهای بسیار بالا گرم میشوند و این دمای بالا باعث جوشکاری بسیار دقیق میشود و از دیگر مزایای این نوع جوش ارزان بودن آن است.
جوشکاری اکسیژن هیدروژنی
در این نوع جوش از ترکیب هیدروژن و اکسیژن برای ساخت جوش استفاده میشود.
جوشکاری پرتو لیزر (LBW) چیست؟
در جوشکاری لیزر، از پرتو لیزر برای ایجاد منبع حرارت متمرکز برای جوشکاری قطعات استفاده میشود. عمدتاً در مواردی استفاده میشود که حجم و مقایسه کار تولیدی زیاد باشد. دقت این نوع جوش بسیار بالا بوده و برای جوشکاری فلزات و پلیمرها مناسب است.
جوشکاری پرتو الکترونی (EBW) چیست؟
فرآیند جوشکاری پرتو الکترونی در شرایط خلاء انجام میشود، از پرتوی حاوی الکترونهای با سرعت بالا برای تولید گرما و اتصال قطعات استفاده میشود. هنگامی که الکترونهای با سرعت بالا به مواد نفوذ میکنند، گرمای زیادی در سطح ایجاد میشود که باعث ذوب شدن قطعه میشود و گرمای مورد نیاز برای جوشکاری را تأمین میکند. به دلیل آتش سوزی و انرژی بالای پرتو الکترونی، جوشهای ساخته شده با این روش اغلب متراکم و عمیق هستند.
انواع جوشکاری مقاومتی (RW) چیست؟
برای انجام این نوع فرآیند جوشکاری از گرما و فشار به طور همزمان برای ذوب و اتصال قطعات استفاده میشود. میله پرکننده در این نوع جوشکاری قابل استفاده نیست. اما برای عبور جریان الکتریکی و ایجاد گرما در سطح تماس قطعات از دو الکترود غیر مصرفی استفاده میشود. علاوه بر این، دو الکترود وظیفه اعمال فشار به قطعه کار را نیز بر عهده دارند. در زیر انواع جوشکاری مقاومتی را ارائه میدهیم.
1. جوشکاری با مقاومت نقطهای
این نوع جوشکاری مقاومتی برای فلزات و ورقهای نازک کاربرد دارد و عمدتاً در صنایع خودروسازی و هوافضا کاربرد دارد. در این روش از علائم زیادی برای اتصال دو قسمت که معمولاً ضخامت کمی دارند استفاده میشود.
فشار توسط دو الکترود در دو طرف دو صفحه که روی هم قرار گرفتهاند اعمال میشود. به هر حال، جریان الکتریکی ناشی از مقاومت الکتریکی است و این جریان الکتریکی باعث گرما میشود. گرمای ایجاد شده در ناحیه مورد نظر باعث به هم پیوستن دو ورق میشود. این عمل بسته به شرایط کار میتواند چندین بار تکرار شود که باعث میشود دو ورق در چندین مکان جوش داده شوند و یک اتصال قوی و قابل اعتماد ایجاد شود.
2. جوشکاری با مقاومت باقیمانده (RPW)
در این نوع جوشکاری تماسی یک یا هر دو قسمتی که قرار است جوش داده شود دارای برآمدگی هستند و یا در صورت مسطح بودن قسمت زائد بین آنها قرار میگیرد. این کار گرما و فشار را روی نواحی برجسته متمرکز میکند و از اتلاف گرما و فشار در نواحی دیگر جلوگیری میکند.
در حین جوشکاری، دو الکترود به دو قسمت در طرفین اعمال میشود و جریان الکتریکی عبور میکند. این فرآیند لبهها را صاف میکند و دو قطعه را به هم جوش میدهد.
جوشکاری اصطکاکی (FW) چیست؟
همانطور که از نام آن پیداست در این نوع جوشکاری از گرمای حاصل از اصطکاک دو قسمت برای جوش و اتصال دو قسمت استفاده میشود. جوشکاری اصطکاکی دو نوع پرکاربرد دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
روش جوشکاری اصطکاکی دوار یا چرخشی به این صورت است که یک قسمت ثابت است و قسمت دیگر با سرعت ثابت میچرخد و با قطعه ثابت تماس پیدا میکند. سپس یک نیروی محوری بر آنها وارد میشود و در نهایت این دو قسمت توسط گرمای ایجاد شده در اثر اصطکاک مکانیکی به هم متصل میشوند.
جوشکاری انفجاری (EW) چیست؟
جوشکاری انفجاری نوعی جوشکاری فاز جامد است. در این نوع جوشکاری از نیروی انفجار برای بستن و اتصال قطعات استفاده میشود. ابتدا دو قطعه با فاصله معین در کنار هم قرار میگیرند سپس روی یکی از قطعات ماده منفجره قرار میگیرد و انفجار رخ میدهد. نیروی زیاد ناشی از انفجار به این معنی است که قطعه با سرعت بسیار زیاد با قطعه دیگری برخورد کرده و به آن جوش داده میشود.
جوشکاری اولتراسونیک (UV) چیست؟
روش جوشکاری اولتراسونیک شامل حالتی است که از ارتعاشات مکانیکی برای ایجاد اتصالات بین قطعات استفاده میکند. پس از قرار دادن قطعات روی هم از ارتعاشات با فرکانس در محدوده اولتراسونیک استفاده میکند. بنابراین ولتاژ اعمال شده باعث افزایش دمای خطوط تماس قطعات و اتصالات میشود.
جوشکاری الکتریکی چیست؟
جوشکاری الکتریکی یکی از روشهای جوشکاری است که به دو روش ذوبی و حالت جامد انجام میشود و در واقع یکی از پرکاربردترین روشهای جوشکاری در کنار جوشکاری MIG، TIG و استیکی میباشد. ماشین آلات این فرآیند با استفاده از جریان الکتریکی و تولید گرما انجام میشود.
جوشکاری الکتریکی موقعیتها و روشهای مختلفی برای اتصال کربن و فلزات غیرآهنی مانند آلومینیوم دارد. در جوشکاری الکتریکی از الکترودهای دستی و قابل ذوب استفاده میشود و نور قوس الکتریکی در فرآیندهای برش بسیار مؤثر است.
از آنجایی که جوش برقی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، انواع مختلفی دارد. از انواع جوش برقی میتوان گفت: جوش برق عمودی، جوش برق نفوذی، جوش برق فولاد و جوش برق آلومینیوم. از این روش جوشکاری در صنایع و مشاغل مختلف مانند جوشکاری پل، لوله جوش، جوشکاری سازههای هنری و… استفاده میشود. نشان میدهد که این روش جوشکاری در دو حالت ذوب و غیر ذوب انجام میشود.
جوشکاری CO۲ چیست؟
منابع Co۲ چیست و چه کاربردهایی دارد؟ جوشکاری CO۲ به گروهی از فرآیندهای جوشکاری قوس الکتریکی گفته میشود که از گرمای تولید شده توسط قوس الکتریکی DC برای ذوب فلز در ناحیه اتصال استفاده میکنند.
در این روش از گاز CO۲ یا دی اکسید کربن استفاده میشود. با توجه به اینکه جوشکاری انواع و روشهای مختلفی دارد، یکی از پرکاربردترین روشها در صنعت و ساختمان، جوشکاری CO۲ میباشد. رشد و گسترش صنعت، نیاز به فناوریهای جدید در تولید و مونتاژ قطعات، نیاز بیشتر به عملیات جوشکاری را در پی دارد.
امروزه جوشکاری CO۲ نقش پر رنگی در ساختمانسازی و صنایع مختلف ایفا میکند. در این روش جریان الکتریکی ایجاد شده در سیمهای جوش حرارت را تأمین میکند و باعث ذوب و اتصال فلز به یکدیگر میشود، در این مدل جوشکاری با قوس با لایه محافظ انجام میشود. در این روش از یک قوس الکتریکی با لایه محافظ گاز دی اکسید کربن برای ایجاد اتصال استفاده میشود.
راهنمای کامل انواع الکترودهای جوشکاری
یکی از سریعترین و ارزانترین راهها برای اتصال قطعات فلزی استفاده از جوشکاری است که برای انجام آن نیاز به الکترود است.
الکترودها از نظر اندازه، نوع پوشش، قطر و جوش تفاوت قابل توجهی دارند. برای آشنایی با نوع الکترود، نحوه استفاده و بهترین مارک الکترود تا انتها با ما همراه باشید تا بتوانید به راحتی بهترین الکترود را برای کاربرد خود انتخاب کنید.
الکترود چیست و چه تفاوتی با سیم جوش دارد؟
اگر به جوشکاری علاقه دارید، مطمئناً دستگاه جوشکاری را دیدهاید که برای تولید جریان الکتریکی مورد نیاز برای ذوب فلز در حال جوش استفاده میشود. اما کارکرد دستگاه جوش بدون الکترود غیرممکن است.
الکترود مادهایرسانا است که از دو سر یا دو قطب مثبت و منفی تشکیل شده است. یکی از انتهای الکترود از فلز ساخته شده است که معمولاً از مس انتخاب میشود و دیگری از مواد غیر فلزی یا خلاء ساخته شده است.
هنگامی که یک مدار الکتریکی به یک مدار الکتریکی دیگر متصل میشود، میتوانید اجزای مختلفی را که به یکدیگر متصل هستند را بررسی کنید. در حقیقت، یک الکترود دو قطعه فلز را به یکدیگر متصل میکند و با عبور جریان الکتریکی یک جریان کامل ایجاد میکند.
الکترودها در بازار با نامهایی مانند میل کاربید یا باری نیز شناخته میشوند. از مزایای الکترودها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دو قطعه فلز جوش داده شده توسط الکترود به راحتی از هم جدا نمیشوند. زیرا اتصال به الکترود بسیار قوی است.
- هنگام کار با الکترودها، محدودیتی در ضخامت قطعات فلزی وجود ندارد، زیرا الکترودها میتوانند شکاف قطعات فلزی با هر ضخامتی را پر کنند.
- علاوه بر اتصال دو فلز، یک الکترود نیز میتواند آنها را به هم وصل کند.
- این میتواند انعطافپذیری قطعات فلزی جوش داده شده با الکترود را افزایش دهد.
- جوش الکترود بسیار مقرون به صرفه است، زیرا دیگر نیازی به اقدامات و هزینه اضافی برای استحکام اتصال و آببندی دو قسمت ندارید.
توضیحات سیم جوش برای استفاده در جوشکاری
سیمهای جوش در کنار الکترودها یکی از پرکاربردترین تجهیزات برای جوشکاری فلزات هستند. سیم جوش سیم فلزی است که برای اتصال قطعات فلزی مختلف و پر کردن فضای اتصال استفاده میشود.اساس طراحی و ساخت سیمهای جوش بدون روکش بوده و ساختار آنها دارای ترکیبات شیمیایی بسیار نزدیک به فلز پایه میباشد.
سیمهای جوش را میتوان به دو دسته فلزی و غیر فلزی یا سیمهای جوش جامد و سیمهای جوش پودری تقسیم کرد.به طور کلی نوع سیم جوش CO۲ است که برای جوشکاری یکنواخت استفاده میشود و یا سیم جوش میگ مگ که برای جوشکاری در سرعتهای معین استفاده میشود.
همانطور که گفته شد، الکترود و سیم جوش هر دو برای اتصال دو قطعه فلز استفاده میشوند، با این تفاوت که الکترودها دارای پوشش هستند، اما سیم جوش سیم بدون پوشش است.
مزیت کلیدی سیم جوش نسبت به الکترودها، سرعت جوشکاری بالا با ایجاد جوش با کیفیت بالا است. در نهایت، انتخاب بین سیم جوش یا الکترود بستگی به ماده مورد نظر و کاربرد آن دارد.
الکترودها در کجا استفاده میشوند؟
الکترود برای هر چیزی که قصد دارید دو قطعه فلز را به هم وصل کنید استفاده میشود. الکترودها را میتوان در تمام عملکردهای زیر استفاده کرد:
- زاویه اتصال
- اتصال تیر آهن
- پیوندهای تحقیق
- اتصال کاغذ
- اتصال آرمیچر
- لولههای اتصال
- لوله گاز
- ساخت اسکلت فلزی
رایجترین استفاده از الکترودها در لولهها است. به عنوان مثال جوشکاری لولهها در موتورخانه با کمک الکترود انجام میشود.
کدام یک از این فرآیندهای جوشکاری بهترین است؟
هر فرآیند جوشکاری قوسی دارای مزایا و معایبی است. هر کدام میتوانند جوشهای با کیفیت بالا تولید کنند. به همین ترتیب، هر کدام میتوانند جوشهای معیوب را در صورت عدم کارکرد صحیح ایجاد کنند. به طور کلی، فرآیندهای با محافظ گاز دارای فلز جوش خالصتر و خواص مکانیکی بهتری هستند.
استفاده از فرآیندهای با شار آسانتر است، اما میتوانند دارای ریزآخالها، سطوح اکسیژن بالاتر و خواص مکانیکی پایینتر باشند. و بنابراین، بسته به کاربرد، هزینه مورد نظر و سطح کیفی مورد نیاز، هر یک از فرآیندهای فوق تا زمانی که به درستی استفاده شوند ممکن است “بهترین” باشند.
همانطور که قبلا هم گفته شد جوشکاری بر اساس معیارهای مختلفی دستهبندی میشود، در این مطلب انواع جوشکاری بر اساس منبع انرژی دسته بندی شده است، اگر قصد آموزش جوشکاری دارید میتوانید با همین مطلب با انواع روشهای جوشکاری آشنا شوید، اما اگر قصد انجام جوشکاری دارید میتوانید در شعله گستران پارس که بازار آنلاین خدمات است به رایگان ثبت سفارش کنید یا همین الان با 09981606070 تماس بگیرید و از انواع خدمات خردهکاری جوشکاری (آب و گاز) یا جوشکاری سیار در تهران و کرج بهرهمند شوید.
فرایند جوشکاری چگونه انجام میشود؟
اتصال فلزات
برخلاف لحیم کاری و لحیم کاری که فلز پایه را ذوب نمی کند، جوشکاری فرآیندی با حرارت بالا است که مواد پایه را ذوب می کند. معمولاً با افزودن مواد پرکننده.
گرما در دمای بالا باعث ایجاد حوضچه جوشی از مواد مذاب می شود که خنک می شود و اتصال ایجاد می کند که می تواند قوی تر از فلز اصلی باشد. همچنین می توان از فشار برای تولید جوش، در کنار گرما یا به تنهایی استفاده کرد.
همچنین می تواند از گاز محافظ برای محافظت از فلزات ذوب شده و پرکننده در برابر آلودگی یا اکسیده شدن استفاده کند.
اتصال به پلاستیک
در جوشکاری پلاستیک نیز از حرارت برای اتصال مواد استفاده می شود (البته در مورد جوشکاری با حلال نه) و در سه مرحله انجام می شود.
ابتدا سطوح قبل از اعمال حرارت و فشار آماده شده و در نهایت اجازه داده می شود تا مواد خنک شوند تا همجوشی ایجاد شود. بسته به فرآیند دقیق مورد استفاده، روشهای اتصال پلاستیکها را میتوان به روشهای گرمایش خارجی یا داخلی تقسیم کرد.
اتصال به چوب
در جوشکاری چوب از گرمای تولید شده از اصطکاک برای اتصال مواد استفاده می شود. موادی که باید به یکدیگر متصل شوند قبل از اینکه یک حرکت اصطکاک خطی گرما را برای اتصال قطعات به یکدیگر ایجاد کند، تحت فشار زیادی قرار می گیرند.
این یک فرآیند سریع است که به چوب اجازه می دهد بدون چسب یا میخ در عرض چند ثانیه به هم وصل شود.
تنظیمات مشترک
مفصل
اتصال بین انتها یا لبه های دو قسمت که زاویه ای بین 135 تا 180 درجه نسبت به یکدیگر ایجاد می کند که در ناحیه اتصال شامل می شود.
T Joint
اتصال بین انتها یا لبه یک قسمت و وجه قسمت دیگر، قسمت ها با یکدیگر زاویه بیش از 5 تا 90 درجه در ناحیه اتصال ایجاد می کنند.
مفصل گوشه
اتصال بین انتها یا لبه های دو قسمت که زاویه ای بیش از 30 اما کمتر از 135 درجه در ناحیه اتصال ایجاد می کند.
اتصال لبه
اتصال بین لبه های دو قسمت که زاویه ای بین 0 تا 30 درجه نسبت به یکدیگر ایجاد می کند که در ناحیه اتصال شامل می شود.
مفصل صلیبی
اتصالی که در آن دو صفحه مسطح یا دو میله در زاویه قائم و روی یک محور به صفحه صاف دیگری جوش داده می شود.
لپ مفصل
اتصال بین دو قسمت روی هم قرار دارند که زاویه ای بین 0 تا 5 درجه با یکدیگر در ناحیه جوش یا جوش ایجاد می کند.
انواع اتصالات جوشی
جوش بر اساس پیکربندی
جوش اسلات
اتصال بین دو جزء همپوشانی که با قرار دادن یک جوش فیله ای در اطراف حفره در یک جزء ایجاد می شود تا آن را به سطح جزء دیگر که از طریق سوراخ در معرض دید قرار می گیرد بپیوندد.
دوشاخه جوش
جوشی که با پر کردن سوراخی در یکی از اجزای قطعه کار با فلز پرکننده ایجاد میشود، به طوری که آن را به سطح یک جزء همپوشانی که از طریق سوراخ در معرض دید قرار میگیرد (سوراخ میتواند دایرهای یا بیضی باشد) متصل شود.
جوش بر اساس نفوذ
جوش با نفوذ کامل
اتصال جوشی که در آن فلز جوش با همجوشی کامل ریشه به طور کامل در اتصال نفوذ می کند. در ایالات متحده، اصطلاح ترجیحی جوش نفوذ کامل اتصال است (CJP، به AWS D1.1 مراجعه کنید).
جوش با نفوذ جزئی
جوشی که در آن نفوذ ذوب عمدا کمتر از نفوذ کامل است. در ایالات متحده، اصطلاح ترجیحی جوش نفوذ جزئی اتصال (PJP) است.
جوش بر اساس قابلیت دسترسی
ویژگیهای جوشهای تکمیل شده
جوش لب به لب
جوش فیله
والد متال
فلزی که باید با جوشکاری، جوشکاری لحیم کاری یا لحیم کاری به هم وصل یا رویه شود.
فیلر فلزی
فلزی که در حین جوشکاری، جوشکاری لحیم کاری، لحیم کاری یا روکش اضافه می شود.
فلز جوش
تمام فلزات در حین ساخت جوش ذوب شده و در جوش باقی می مانند.
منطقه متاثر از گرما (HAZ)
بخشی از فلز اصلی که به طور متالورژیکی تحت تأثیر حرارت جوش یا برش حرارتی قرار می گیرد، اما ذوب نشده است.
خط فیوژن
مرز بین فلز جوش و HAZ در یک جوش ذوبی. این یک اصطلاح غیر استاندارد برای اتصال جوش است.
منطقه جوش
منطقه حاوی فلز جوش و HAZ.
صورت جوش
سطح جوش ذوبی که در سمتی که جوش از آن ساخته شده است نمایان می شود.
ریشه جوش
منطقه در سمت اولین اجرا دورتر از جوشکار.
جوش پا
مرز بین سطح جوش و فلز اصلی یا بین دوها. این یک ویژگی بسیار مهم جوش است زیرا انگشتان پا نقاطی هستند که غلظت تنش بالایی دارند و اغلب آنها نقطه شروع انواع مختلف ترک هستند (به عنوان مثال ترک های خستگی، ترک های سرد).
به منظور کاهش غلظت استرس، انگشتان پا باید به آرامی با سطح فلز اصلی مخلوط شوند.
فلز جوش اضافی
فلز جوش داده شده در خارج از صفحه و اتصال انگشتان پا. سایر شرایط غیر استاندارد برای این ویژگی: تقویت، پر کردن.
نکته: واژه آرماتور، اگرچه معمولاً به کار می رود، نامناسب است، زیرا هر گونه فلز جوش اضافی روی و بالای سطح فلز اصلی، اتصال را قوی تر نمی کند.
در واقع، ضخامت در نظر گرفته شده هنگام طراحی یک جزء جوش داده شده، ضخامت گلوگاه طراحی است که شامل فلز اضافی جوش نمی شود.
دویدن (پاس دادن)
فلز در طی یک عبور الکترود، مشعل یا لوله دمنده ذوب یا رسوب می کند.
لایه
لایه فلز جوش متشکل از یک یا چند جریان.
منابع انرژی
فرآیندهای مختلف بر اساس منبع انرژی مورد استفاده، با انواع تکنیک های مختلف در دسترس تعیین می شوند.
تا پایان قرن نوزدهم، جوشکاری فورج تنها روش مورد استفاده بود، اما فرآیندهای بعدی، مانند جوشکاری قوس الکتریکی ، از آن زمان توسعه یافته است. روشهای مدرن از شعله گاز، قوس الکتریکی، لیزر، پرتو الکترونی، اصطکاک و حتی فراصوت برای اتصال مواد استفاده میکنند.
باید مراقب این فرآیندها بود زیرا ممکن است منجر به سوختگی، شوک الکتریکی، آسیب دیدگی، قرار گرفتن در معرض تشعشعات یا استنشاق دود و گازهای سمی جوشکاری شود.
انواع مختلف جوش چیست و برای چه مواردی استفاده می شود؟
فرآیندهای مختلفی با تکنیک ها و کاربردهای خاص خود برای صنعت وجود دارد که عبارتند از:
قوس
این دسته شامل تعدادی فرآیند متداول دستی، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک می باشد. اینها عبارتند از : جوشکاری با گاز بی اثر فلز (MIG) ، جوشکاری چوبی، جوشکاری با گاز بی اثر تنگستن (TIG) که به عنوان جوشکاری قوس تنگستن گاز (GTAW)، جوشکاری گازی، جوشکاری با گاز فعال فلز (MAG) ، جوشکاری با هسته شار قوس الکتریکی (FCAW) شناخته می شود . جوشکاری قوس فلزی گازی (GMAW)، جوشکاری قوس الکتریکی زیرپوستی (SAW)، جوشکاری قوس فلزی محافظ (SMAW) و جوشکاری قوس پلاسما.
این تکنیکها معمولاً از مواد پرکننده استفاده میکنند و عمدتاً برای اتصال فلزات از جمله فولاد ضد زنگ، آلومینیوم، نیکل و آلیاژهای مس، کبالت و تیتانیوم استفاده میشوند. فرآیندهای جوشکاری قوس الکتریکی به طور گسترده در صنایعی مانند نفت و گاز ، نیرو ، هوافضا ، خودروسازی و غیره استفاده می شود.
اصطکاک
تکنیک های جوشکاری اصطکاکی مواد را با استفاده از اصطکاک مکانیکی به یکدیگر متصل می کنند. این را می توان به روش های مختلفی بر روی مواد جوشکاری مختلف از جمله فولاد، آلومینیوم یا حتی چوب انجام داد.
اصطکاک مکانیکی گرما ایجاد می کند که باعث نرم شدن موادی می شود که در هنگام سرد شدن با هم مخلوط می شوند و یک پیوند ایجاد می کنند. نحوه اتصال به فرآیند دقیق مورد استفاده بستگی دارد، به عنوان مثال، جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی (FSW) ، جوشکاری نقطه ای اغتشاشی اصطکاکی (FSSW)، جوشکاری اصطکاکی خطی (LFW) و جوشکاری اصطکاکی دوار (RFW).
جوشکاری اصطکاکی نیازی به استفاده از فلزات پرکننده، شار یا گاز محافظ ندارد.
اصطکاک اغلب در کاربردهای هوافضا استفاده می شود زیرا برای اتصال آلیاژهای آلومینیوم سبک وزن «غیر قابل جوش» ایده آل است.
فرآیندهای اصطکاک در سراسر صنعت استفاده می شود و همچنین به عنوان روشی برای چسباندن چوب بدون استفاده از چسب یا میخ مورد بررسی قرار می گیرد.
پرتو الکترونی
این فرآیند اتصال ذوبی از پرتوی الکترون های با سرعت بالا برای اتصال مواد استفاده می کند. انرژی جنبشی الکترون ها در اثر برخورد با قطعات کار به گرما تبدیل می شود و باعث ذوب شدن مواد با هم می شود.
جوشکاری با پرتو الکترونی (EBW) در خلاء (با استفاده از محفظه خلاء) برای جلوگیری از پراکندگی پرتو انجام می شود.
کاربردهای رایج بسیاری برای EBW وجود دارد ، زیرا می توان از آن برای اتصال بخش های ضخیم استفاده کرد. این بدان معناست که می توان آن را در تعدادی از صنایع از هوافضا تا انرژی هسته ای و خودرو تا ریل به کار برد.
لیزر
این فرآیند که برای اتصال ترموپلاستیک ها یا قطعات فلزی استفاده می شود، از لیزر برای ارائه گرمای متمرکز ایده آل برای جوشکاری، جوش های عمیق و سرعت اتصال بالا استفاده می کند. به راحتی خودکار می شود، سرعت جوشکاری بالایی که در آن می توان این فرآیند را انجام داد، آن را برای کاربردهای با حجم بالا، مانند صنعت خودروسازی، عالی می کند.
جوشکاری پرتو لیزر را می توان در هوا به جای خلاء مانند اتصال پرتو الکترونی انجام داد.
مقاومت
این یک فرآیند سریع است که معمولاً در صنعت خودرو استفاده می شود. این فرآیند را می توان به دو نوع جوشکاری نقطه ای مقاومتی و جوشکاری درز مقاومتی تقسیم کرد.
جوشکاری نقطهای از گرمای ارسالی بین دو الکترود استفاده میکند که در ناحیه کوچکی اعمال میشود، زیرا قطعات کار به هم چسبیده میشوند.
جوشکاری درز شبیه به جوش نقطه ای است با این تفاوت که الکترودها را با چرخ های دوار جایگزین می کند تا یک جوش بدون نشتی مداوم ایجاد کند.
جوشکاری در شعله گستران پارس
شعله گستران پارس یکی از قطعی ترین طیف خدمات را دارد.
جوشکاری قوس الکتریکی و مهندسی جوش
شعله گستران پارس بیش از نیم قرن تجربه در ارائه خدمات فنی مهندسی به صنعت دارد.
فناوری های لیزر در شعله گستران پارس
شعله گستران پارس در خط مقدم توسعه پردازش مواد لیزری قرار دارد.
فناوری پرتو الکترونی در شعله گستران پارس
تخصص شعله گستران پارس در پردازش پرتو الکترونی (EB) آن را به یک رهبر جهانی و شریک ایده آل در توسعه محصولات و فرآیندها تبدیل کرده است.
مقاومت و اتصال مکانیکی
شعله گستران پارس دارای سابقه طولانی و غنی از پیشرفت در این فناوری ها است، ما طیف وسیعی از خدمات را به اعضایی که به دنبال راهنمایی یا منابع هستند ارائه می دهیم.
جوشکاری کجا استفاده می شود؟
فرآیندهای جوشکاری معمولاً در طیف وسیعی از صنایع از جمله هوافضا ، خودروسازی ، انرژی و ساخت و ساز و غیره استفاده می شود. برای اتصال فلزات، ترموپلاستیک ها یا چوب برای کاربردهای مختلف استفاده می شود، همچنین برای ایجاد آثار هنری توسط جامعه رو به رشد هنرمندان استفاده می شود.
از پرداخت هزینههای بالای خرابی پکیج دیواری خودداری کنید
خرید و فروش پکیج دیواری دست دوم
ما در شعله گستران پارس خدمات تبدیل موتورخانه به پکیج را به منظور کاهش هزینه های مصرفی ساختمان انجام میدهیم. همچنین برای خرید و فروش انواع پکیج دست دوم با ضمانت ۶ ماهه تا ۱سال گارانتی با 09981606070 تماس بگیرید.
برای انجام خدمات نصب پکیج و تعمیر پکیج ، فروش قطعات و نصب و راه اندازی موتورخانه ، با 09981606070 بگیرید.
3 نوع اصلی جوشکاری وجود دارد:
1. جوشکاری قوسی با الکترود دستی روکشدار (SMAW)
2. جوشکاری قوسی با گاز محافظ و الکترود فلزی (MIG/MAG یا GMAW)
3. جوشکاری قوسی با گاز محافظ و الکترود تنگستنی (GTAW یا TIG)
جوشکاری فرآیندی است که در طی سالیان متمادی برای فناوری ضروری بوده است. از جوشکاری فلز برای ایجاد آسمان خراشهای بلند گرفته تا جوشکاری کوچکترین قطعات بر روی مدار چاپی…